miercuri, 9 noiembrie 2011

Copacul, energie pura

Juramantul copacilor de a-i proteja pe oameni
Legenda spune ca atunci cind Iisus Hristos pe cruce fiind si-a dat ultima suflare, tot ceea ce era viu a frematat. In acel moment, copacii au facut un juramint: sa planga, sa sufere dupa Iisus si sa le slujeasca oamenilor dandu-le energie purificata. Pana in zilele noastre, copacii ne dau energia lor. Noi primim de la verdele care ne inconjoara nu numai oxigen, ci fara sa ne dam seama ne folosim de el ca de un prim ajutor in cazul caderilor energetice. Simtind slabiciune, instinctiv ne rezemam spatele de un copac si ne refacem fortele.
Unii dintre copaci stiu sa dea energie omului – acestia se numesc donori, iar altii, dimpotriva, iau energia, de aceea si actioneaza in alt fel: calmeaza si dau putere, vindeca si usureaza durerile. Alaturi de horoscopul stelar, exista si asa-numitul horoscop al druizilor, unde fiecarui om, in functie de data de nastere, ii corespunde un copac.
La diferite specii de arbori exista perioade anumite de liniste si de trezie din punct de vedere al energiei. Iarna potentialul energetic scade pina la 50-70 la suta la copacii carora le cad frunzele, iar la cei care sunt tot timpul verzi scade pina la 15-25 la suta.
In medicina populara se vorbeste foarte mult despre dendroterapie sau vindecarea bolilor cu ajutorul copacilor. In secolul nostru nu este simplu sa iti gasesti timp pentru o plimbare prin padure, iar principiul de baza al fiecarei terapii, se stie, este regularitatea procedurilor intreprinse.
Hranirea corpului cu energie
Forta magica le-a fost atribuita copacilor din cele mai vechi timpuri. La vechii egipteni erau raspindite amuletele din lemn, care erau purtate la git si ii protejau pe stapani de nenorociri. Se considera ca diferite tipuri de arbori au proprietati energetice diferite: hranesc corpul cu energie, inlatura inflamarile, contribuie la aparitia sentimentelor reciproce, protejeaza.
Trebuie sa mergeti la copacul dumneavoastra nu la intimplare, ci in mod regulat. Daca ati ajuns la un copac care va da energie, procesul de comunicare cu el trebuie sa continue 10-15 minute. Daca ati ajuns la un copac care poate sa va stoarca energia care nu va este folositoare, intilnirea se limiteaza la 1-2 minute. Fiecare specie de copac are proprietatile sale terapeutice.
De darul minunat al interdependentei dintre copac si om stiau sa se foloseasca stramosii nostri indepartati. In fiecare localitate, langa fiecare locuinta existau paduri sfinte sau copaci separati. La ei mergeau oamenii atunci cind aveau probleme si aproape de fiecare data gaseau ajutor.
Taietura intr-un copac il vindeca pe copil in trecut
Iata cum descrie cercetatorul francez Jacques Bross unul dintre obiceiurile care usurau suferintele si stabileau legatura intre om si copac: Pentru a vindeca un copil bolnav, acesta era purtat gol de trei ori printr-o sectiune facuta intr-un copac viu… Ritualul era facut la rasaritul soarelui, atunci cand copacul are mai multa putere. Copilul lua energie de la copac, iar copacul ii lua boala copilului. Dupa aceasta ceremonie, taietura din copac era legata si unsa cu argila. Astfel a aparut apropierea care a continuat multi ani intre om si copac.
In multe tari din lume, in ziua nasterii unui copil se sadea un copac, care devenea protectorul micutului, il apara si ii dadea o parte din fortele sale vitale. Locuitorii Germaniei, in trecut, in cinstea nasterii unui baiat sadeau un mar, iar in cinstea unei fete – un par. In Rusia, cand pe lume venea un baiat se sadea un stejar, iar atunci cind aparea o fata – un pin sau un mesteacan. Fiecare mergea la copacul sau pentru tamaduire.
Pentru a primi ajutor, trebuia stabilit un contact cu copacul, trebuia sa ii fie adus un cadou, sa se discute cu el, sa i se ceara ajutor, iar dupa aceea sa i se multumeasca. Se considera ca daca omul sta de citeva ori rezemat de copac cu spatele sau cu capul, acesta va lua asupra sa boala sau nenorocirea.
Ce inseamna toate acestea? Niste mijloace de descantat fara sens, capabile doar sa ii amageasca pe parinti? Cum ii poate ajuta unui bolnav o taietura intr-un copac viu? Poate exista o explicatie logica a acestui fapt?
Biocampul sau aureola stralucitoare din jurul trunchiului
In institutele tehnologice din lume se fac de mai multi ani cercetari ale formei biocampului copacilor. In acest scop, copacul este pus intr-un camp electromagnetic puternic, care provoaca aparitia unei aureole stralucitoare in jurul trunchiului.
Aceste inele stralucitoare care apar in jurul unor copaci pot fi fotografiate cu un film foarte sensibil si analizate. Un copac sanatos care creste separat va da pe fotografie un inel simetric, egal. Daca pe scoarta copacului se face o taietura, atunci in aureola va aparea o limba stralucitoare lunga. In acest loc, cimpul isi va creste dimensiunile brusc. In acest fel, actiunile de neinteles ale vracilor populari primesc o explicatie logica: ei cunosteau proprietatile terapeutice ale copacilor. Si chiar daca nu foloseau un termen atat de pretentios ca biocamp, ei stiau foarte bine despre forta de actiune a copacului in locul taieturii proaspete.
Multe dintre lucrurile pe care le cunosteau stramosii nostri s-au pierdut. Cu toate acestea, dupa o pauza destul de indelungata, omul s-a apropiat din nou de copaci. Potrivit datelor oferite de obiceiuri, in vechile carti erau adunate date despre proprietatile terapeutice ale plantelor. Se pare ca puteau usura suferintele omului nu numai copacii vii, ci si bustenii sau taieturile mici.
Biolocatia va ajuta sa va gasiti propriul copac
Entuziastii care s-au ocupat cu problema interdependentei copacului si omului au putut nu numai sa refaca unele mijloace de tratament al omului cu ajutorul copacilor, ci sa prelucreze si alte metode noi, mai eficiente. Multi dintre acesti cercetatori au folosit in studiile lor biolocatia – capacitatea omului de a fixa cu ajutorul unei rame din sarma campurile fizice ale diferitelor obiecte, in aceeasi masura si ale plantelor.
Biolocatia, cu ajutorul careia se poate gasi copacul propriu, nu este o descoperire a zilelor noastre. In gravurile chinezesti, care au varste mai mari de 4.000 de ani, este zugravit un om cu o ramura in mana care cauta apa. Desene analogice chiar mai vechi decat cele chinezesti au fost descoperite in pesterile africane, acestea au mai mult de 7.000 de ani vechime.
In zilele noastre cu problemele interactiunii dintre om si copac s-a ocupat foarte activ rusul Evsei Meilitev. Cu ajutorul unei rame el a facut citeva mii de masuratori ale schimbarilor de energie a omului sub influenta diferitelor tipuri de arbori.
Cele trei tipuri de influenta energetica
Acesta a reusit sa descopere in sistemul om – copac trei tipuri de influenta: de paralizare, atunci cand contactul scade energia omului; de alimentare, atunci cind energia creste; neutra, atunci cand energia nu se schimba. Fiecare dintre aceste influente se poate folosi in scopuri terapeutice.
Influenta de alimentare creste imunitatea organimului in fata bolilor, normalizeaza presiunea sangvina, inlatura durerile din zona inimii. Actiunea de paralizare contribuie la dezumflarea tumorilor, inlatura durerile de dinti si pe cele provocate de radiculita.
Simtind istovirea puterilor, multi dintre noi nu se mai grabesc sa inghita cateva pastile, ci se indreapta catre parc sau padure nu numai ca sa se odihneasca, ci si pentru a se vindeca.
Trebuie sa fiti foarte atenti insa, conditiile in care cresc copacii in zilele noastre sunt cu totul altele decit in vremea druizilor. Iar un copac care este indicat ca potrivit pentru unii dintre noi in acest horoscop, poate avea si alta influenta decit cea asteptata.
Pentru inceput trebuie determinat tipul de copac care vi se potriveste: cercetarile contemporane au aratat ca pacientul trebuie sa se apropie de copaci de diferite tipuri si sa puna trei intrebari: Contactul cu tine imi va spori energia?, Contactul cu tine imi va slabi energia?, Contactul cu tine va avea un rezultat neutru? Daca rama din sarma se intoarce la stinga, acest lucru inseamna da, iar daca se intoarce la dreapta – nu.
Comunicarea energetica si emotionala cu propriul copac
Mai departe, ca si in cazul alegerii unui medic, trebuie sa nu va grabiti si sa alegeti dintre toti mestecenii, pinii sau stejarii, pe cel care este al dumneavoastra, acel copac unic.
Dupa parerea cercetatorilor care se ocupa de problema comunicarii cu copacii, interactiunea cu propriul copac devine treptat nu numai energetica, ci si emotionala. Copacul se transforma intr-un prieten al omului, reactioneaza la o despartire de lunga durata prin vestejirea frunzelor, iar la o intilnire prin niste muguri proaspeti. Treptat, persoana care comunica cu arborele isi schimba si modul de percepere a lumii.
Aceasta simte bucuria si durerea copacilor care il inconjoara si nu mai poate sa treaca mai departe ca un mim fara sa se gandeasca la ranile pe care i le poate provoca naturii. Copacii sunt niste acumulatorii vii, unici ai energiei cosmice, pe care o impart cu omul vindecandu-i ranile lasate de succesele civilizatiei contemporane.
Comunicarea cu un copac poate indrepta sanatatea, dar ii poate si dauna. Vom lua ca exemplu foarte popularele plimbari prin padure primavara. In acele momente, biocampul copacilor este foarte intens. Adesea, oamenii care se intorc de la plimbare nu sunt plini de viata, proaspeti, ci dimpotriva obositi, cu dureri de cap. Acest lucru nu este uimitor.
Energia mai multor copaci poate influenta negativ
In padure, cu energia omului reactioneaza in acelasi timp diferiti copaci, care alimenteaza energia lui sau o paralizeaza. Acest cocteil de energie poate influenta negativ starea psihica a omului. Copacii nu sint indiferenti la influenta energetica in relatia dintre ei. In orase se pot vedea adesea un plop si un mesteacan saditi unul linga altul. Uitati-va la ei si vei vedea ca pe partea in care plopul se intilneste cu mesteacanul lipsesc ramurile. Acestea sunt ca niste miini suferinde intinse in lateral, in partea opusa plopului, pentru ca energia acestuia paralizeaza energia mesteacanului.
In timpul plimbarii ar trebui ca de citeva ori, la fiecare 5-10 minute, sa va rezemati cu spatele de copacul dumneavoastra.
Capacitatea copacului de a da energie si a omului de a o primi se schimba in timp. Gasirea propriului copac din multime, determinarea perioadei de timp potrivite pentru comunicarea cu el se pot face numai prin niste experimente foarte atente.
Proprietatile terapeutice ale pieptenelui din lemn
Nu toti cercetatorii proprietatilor terapeutice ale copacilor considera ca boala poate fi vindecata numai de o planta vie. Unii folosesc cu succes si parti separate din plante. Academicianul rus Boris Dodonov a prelucrat o metoda de tratament al bolilor cu ajutorul aplicarii pe diferite portiuni ale corpului a aschiilor subtiri din mesteacan si plop tremurator.
Medicul moscovit Dmitri Dorogov a inceput sa foloseasca pentru tratament piepteni din lemn. In timpurile stravechi, pieptenii nu erau decat din lemn. Pieptanatul zilnic dimineata si umezirea parului cu apa era un ritual de purificare si innoire a caracterului.
In reprezentarile mitologice parul leaga sufletul omului de cealalta lume. Pentru ca parul este legat direct de suflet, mai mult decit orice alta parte a corpului da informatii despre noi. De aceea, a actiona asupra parului era egal cu a actiona asupra omului. Pieptenele facut din lemn si care poarta in sine un curent de energie cosmica este un instrument care uneste biocampul omului si al copacului.
Specialistii considera ca proprietatile terapeutice ale pieptenelui depind de tipul de lemn din care este facut. De aceea, daca omul este lipsit de sustinere, de echilibru, trebuie sa aleaga un copac care are un exces de energie – plop, pin, nuc. Daca va simtiti obosit, adresati-va pentru ajutor copacilor care va umplu de energie – stejar, artar, mesteacan.
Arbori pentru sanatate
Stim ca ne putem trata cu ajutorul arborilor vii, dar si cu fragmente din lemnul acestora. Acest tratament este util in diverse boli, dar pana in prezent nu s-a stiut ca fiecare arbore are un bioritm al sau – cu ore de repaus si ore de maxima activitate biologica. Aceste perioade de maximum sunt cele in care arborii ne aduc un folos maxim din punctul de vedere al efectelor terapeutice.
Unii arbori ne atrag, altii sunt neplacuti, resping si sperie, produc emotii negative. Fiecare dintre noi isi poate gasi copacul care i se potriveste, a carui energie o va resimti si care il va ajuta.
Este necesar sa mentionam, de asemenea, ca arborii au unii energie pozitiva, altii energie negativa. Spre exemplu, energia pozitiva este proprie mesteacanului, stejarului, pinului, castanului, artarului, teiului, frasinului, salciei. Acesti arbori ne alimenteaza cu energia lor vitala, dand sanatate organismului uman.
Arborii cu energie negativa sunt plopul, plopul tremurator, bradul, platanul, malinul, arinul. Acesti arbori absorb energia din corpul omului si, o data cu ea, extrag si durerea, eliminind din organism energia daunatoare.
Perioadele de activitate a arborilor
Mesteacanul
Intre orele 2.00 si 3.00 (ora Bucurestiului), mesteacanul se afla in perioada de pauza. Perioada activa este cuprinsa intre orele 4.00 si 8.00 (valoare maxima – in restul timpului nu se obtine efectul maxim). Energia mesteacanului este moale, cu efect linistitor. Persoana apasata de stres se lipeste de scoarta mesteacanului, varsa lacrimile cuvenite, iar dupa ce a fost eliminat stresul, linistea sufleteasca revine.
Stejarul
Este in repaus intre orele 14.00 si 16.00. Perioada cea mai activa este intre orele 21.00 si 3.00 dimineata. Energia stejarului este puternica, atotstapinitoare. De stejar nu te poti apropia oricum. Cei ce sunt iritati, plini de nervi, ar face mai bine sa nu se apropie de un stejar. In prima etapa este nevoie de energia unui plop tremurator sau a unui arin, pentru a scapa de starea de nervi si, abia dupa aceea, ne putem apropia si de stejar, pentru a beneficia de aportul energiei sale.
Pinul
La fel ca toate coniferele, pinul este in permanenta activ (fara pauze). Energia pinului este puternica. El este capabil sa preia orice depresie, preia si anihileaza socul psihico-emotional de la persoana afectata.
Artarul
Perioada de repaus a acestui arbore este intre orele 3.00 si 4.00, iar cea de activitate intre orele 6.00 si 9.00. Energia artarului este moale, relaxanta si aduce intr-o stare de armonie invelisul energetic (aura) al omului. De asemenea, deochiul este cel mai bine alungat sub coroana unui artar.
Frasinul
Are o energie pura, subtila. Aceasta purifica foarte bine campul energetic uman si redreseaza si psihicul. In apropierea unui frasin este recomandabil sa meditam, aici realizandu-se o concentrare puternica a atentiei. Frasinul inregistreaza un maxim al activitatii intre orele 10.00 si 12.00. Acest arbore se recunoaste usor dupa semintele ca niste elice.
Castanul (salbatic)
Este activ intre orele 12.00 si 14.00, perioada de pauza fiind intre 6.00 si 7.00. Energia castanului elibereaza, genereaza fantezie, dar exagerarea contactului cu acest arbore poate duce la halucinatii.
Teiul
Acest arbore se afla in repaus intre 5.00 si 6.00, fiind activ intre orele 1.00 si 5.00. Energia teiului este de factura moale, blanda. Senzatia pe care o da energia teiului este de caldura si pace. In China teiul este numit (si nu degeaba) copacul uitarii.
Salcia
Repausul salciei este intre 1.00 si 2.00, iar activitatea intre 17.00 si 20.00. Energia salciei este moale, calmanta, relaxanta, capabila sa refaca organismul ce revine in contact cu energia ei. In preajma salciei trec senzatiile de furie si oboseala. Salcia este capabila sa ne scape de durerile de cap si sa readuca armonia in intregul organism.
Plopul
Pauza este intre orele 3.00 si 4.00, iar activitatea intre 14.00 si 17.00. Energia este uniforma, moderata, mobilizeaza fortele din noi in directia dorita, realizeaza corectia psihicului. Daca imbratisam plopul pentru cateva minute, scapam de oboseala. Dar nu este bine sa exageram, caci se produce un retur al energiei, ceea ce da senzatia de ameteala.
Plopul tremurator
Acest arbore se odihneste intre 1.00 si 2.00 noaptea si este activ intre orele 13.00 si 16.00. Creste in zone umede. Plopul tremurator aspira energia ca un vampir, de aceea nu se recomanda stationarea in apropierea acestui arbore mai mult de 10 minute. In general, oamenii se resimt intr-o padure de plopi tremuratori, caci aici domneste disconfortul. Totusi, ramanerea un scurt interval de timp langa un asemenea copac este benefica, deoarece el va pompa din organismul nostru tot stresul si surplusul de energie daunatoare. In doar 10 minute, cu o crenguta de plop tremurator putem scapa de durerea de masele, doar lipind ramurica de obraz. De fapt, plopul tremurator alina orice durere, in afara de durerile de cap si crizele cardiace.
Arinul
Creste, de asemenea, in zonele umede. Ramane in repaus intre orele 0.30 si 3.00. In rest este in permanenta activ. Energia arinului este negativa, deci nu trebuie sa ne sprijinim de acest copac. Dar, daca folosim o bucatica de lemn de arin, pe care o aplicam in zona ficatului, scapam de criza biliara. Totodata, arinul ne ajuta sa ne eliberam de durerile sufletesti, cauzate de suparari, iar in reumatism este bine sa se frictioneze locul dureros cu frunze de arin.
De retinut
Pentru a ne reface din punct de vedere energetic si emotional, trebuie sa alegem totdeauna copacii cei mai sanatosi, cu scoarta fara umflaturi sau cicatrice, pentru a avea certitudinea energiei lor de calitate (si a unei zone bioenergetic corespunzatoare).
 Vindecatorii cu ramuri verzi:  MESTEACANUL, FAGUL si BRADUL
Nu e usor, dar nici greu. Important e sa vrem. Sa dorim cu adevarat sa ne identificam cu natura, sa credem in puterea ei tamaduitoare, fara spaima ca spectacolul pe care il oferim e ridicol. Terapia padurii incepe in clipa cand prejudecatile sunt lasate deoparte, cand gandurile obsesive sunt alungate, cand suntem gata sa ne imprietenim cu o floare sau un copac.
Am invatat sa ne activam simturile pe care ni le-a daruit Dumnezeu: pipaitul, mirosul, auzul… Tacand si simtind, ne redescoperim intimitatea pierduta, in timp ce mirosim o floare sau imbratisam un copac.
Natura ne ajuta sa descoperim ceea ce este viu in noi; harta pierduta a stiintei de a comunica fara nici un fel de cuvinte, ci doar prin simturi si prin emotii, prin bucuria nemarginita de a face parte din randuiala lui Dumnezeu. Cine traieste in preajma padurii  stie bine ca, prin efluviile de energie, ea influenteaza starea de spirit, alina sau da speranta, usureaza durerile sufletesti si trupesti. Fiecare copac in parte ofera asistenta afectiva si, prin ea, vindecare. Fiecare membru al padurii este un recipient urias de energie, care se transforma in ajutor. Cu o conditie: sa stim sa comunicam cu el.
MESTEACANUL
Numara in jur de 40 de specii ce pot fi recunoscute dupa culoarea alba a scoartei, foarte fina la pipait, si dupa forma usoara si vaporoasa a frunzisului. Gratia cu care crengile se imbina intre ele confera siluetei sale o suplete delicata si blanda. Frunzele lui freamata intruna pe vant iar iarna, ramurile se misca la cea mai mica adiere. Sub finetea de matase a scoartei sale, mesteacanul ascunde, insa, un lemn dur si solid. Cand te asezi la radacina unui mesteacan, patrunzi intr-o atmosfera blanda, ocrotitoare, care iti da sentimentul ca te eliberezi de poveri. Un indemn sa credem ca viata nu e facuta doar din lupta, ci ca poate fi adesea placuta si armonioasa.
Calitatile mesteacanului
Calitatea lui dominanta este blandetea, care ne ajuta sa depasim starile de soc. Fizice – lovituri, arsuri, dureri violente. Emotionale – de la neplacerea produsa de o veste proasta si pana la suferinta produsa de pierderea unui apropiat. Blandetea mesteacanului ne ajuta, de asemenea, sa ne impacam cu noi insine si cu ceilalti, lasand sa izvorasca iubirea si bunatatea.
Eliberarea tensiunilor
Durerile de umeri, de maxilare sau de stomac sunt adesea efectul tensiunii in care traim. Blandetea mesteacanului produce o usurare a consecintelor provocate de stresul cotidian.
Reconcilierea masculin-feminin
Societatea in care traim incurajeaza, in principal, calitatile masculine de lupta si vointa, in timp ce energiile feminine sunt devalorizate. Mesteacanul ne ajuta sa reconciliem aceste doua aspecte, prezente in fiecare din noi, ajutandu-ne sa devenim creativi.
Eliminarea emotiilor
Anumite emotii, precum frica, spaima, furia, ii depasesc adesea pe cei care le cad victime si care isi pierd controlul. Mesteacanul ne ajuta sa facem pace cu noi insine si sa ne acceptam asa cum suntem.
Depasirea suferintelor femeiesti
Numeroase probleme ginecologice rezulta din experiente neplacute, precum avortul, sarcina extrauterina, menstre dureroase etc. Prezenta mesteacanului le ajuta pe femeile chinuite de urme si amintiri neplacute sa-si accepte zona in cauza de pe o noua treapta de intelegere.
Acceptarea schimbarilor
O operatie sau un accident poate sa provoace modificari corporale definitive. Mesteacanul ne ajuta sa ne acceptam noua stare fizica asa cum este.
Depasirea egocentrismului
Mesteacanul ne ajuta, de asemenea, sa ne depasim egocentrismul exacerbat, instaurand in locul ramas liber eul interior.
FAGUL
Este un arbore impozant, al carui trunchi drept, in forma de coloana puternica, atinge adesea o inaltime de 30-45 de metri. Creste cu mare vigoare si este foarte rezistent. Degaja o forta impregnata de seninatate, de incredere si de stabilitate. Radacinile sale – raspandite, dar nu prea adanci – par sa nu aiba nevoie sa se agate de pamant, pentru ca stabilitatea fagului rezida in propria lui forta. Fagul nu este invadat niciodata, nici de iedera, nici de vasc. Sub el nu veti vedea crescand buruieni sau tufisuri. Serenitatea si forta pe care le degaja ii dezarmeaza pe invadatori. In schimb, acest arbore creste foarte usor alaturi de alte specii, care nu-l impiedica sa arate ceea ce este. Impresia aceasta de incredere si siguranta de sine exprimate de fag se regaseste si in soiul lemnului sau, solid si dur, foarte greu de lucrat. Constient de valoarea sa, fagul ne invata sa fim la fel de puternici ca el, sa ne gasim forta interioara care sa ne ajute sa infruntam fiecare situatie critica din viata, cu siguranta si calm.
Insusirile fagului
Viata noastra cotidiana e hartuita de spaime: spaima de boala, spaima de somaj, spaima de moarte, de a-i pierde pe cei iubiti, spaima ca suntem pacaliti si mintiti. Suntem prizonierii unui cerc vicios, in care spaimele pe care le resimtim ne fac vulnerabili, ceea ce sporeste si mai mult frica. Toate acestea au un efect devastator asupra echilibrului nostru fizic si mental. Increderea in sine simbolizata de fag ne elibereaza de spaime si ne degaja spatiul interior, pentru a lasa sa infloreasca alte calitati.
Regasirea increderii in sine
Lipsa increderii in sine duce automat la indoiala de sine si de capacitatile noastre, dar si indoiala fata de sinceritatea celorlalti. Lipsa de incredere in altul este reflexul indoielilor noastre. Calitatile fagului ne vor ajuta sa ne regasim aceasta incredere si calmul mental necesar pentru a lua o decizie, pentru a ne forma o opinie, pentru a actiona fara sa ezitam.
Inlaturarea efectelor fiziologice ale fricii
Lipsa de incredere in sine, indoielile fata de noi si de ceilalti se pot exprima in plan fizic prin dureri de stomac si deranjamente intestinale. Problemele legate de gat, de faringe, de inghitit, pot fi si ele provocate de blocaje de energie, legate de teama si lipsa de incredere. In ambele cazuri, prezenta fagului aduce mari usurari.
Depasirea timiditatii
 Timiditatea ne impiedica sa fim noi insine. Fagul ne ajuta sa ne vedem intr-o lumina mai buna si sa ne castigam increderea in noi.
Inlaturarea anumitor slabiciuni organice
Slabiciunea unor anumite parti ale corpului poate sa fie provocata de impresia de vulnerabilitate pe care o avem despre noi. Medicina chineza recunoaste impactul fricii asupra rinichilor. Toate simptomele de slabiciune fizica vor gasi o ameliorare in contact cu energia benefica a fagului.
BRADUL
Are peste 50 de specii si este unul dintre cei mai mari copaci din Europa. Poate sa atinga 50-60 de metri. Prezinta o dezvoltare simetrica, in jurul unui trunchi vertical. Creste repede, mai ales spre inaltime, si nu are corola rotunda, ci varf. Circulatia sevei e foarte fluida, principiul care o face sa urce porneste din sol spre trunchi, care se ridica in sulita. Cresterea se desfasoara intre pamant, unde i se afla radacina, si cerul in care se dezvolta. Este o legatura magica, prin care energiile joase se intalnesc cu cele inalte.   Veritabil pod intre pamant si cer, bradul are adesea trunchiul golas. Padurile in care creste sunt intunecate, esential pentru el este sa lege cerul de pamant. Datorita fortei sale energetice, in nordul Europei, bradul a fost considerat arborele nasterii, acel moment privilegiat care leaga existenta pamanteana cu cea celesta. Calitatea energetica a bradului este expresia fluiditatii care leaga spiritualul cu materialul, spiritul cu materia.
Calitatile bradului
Calitatea dominanta a bradului este fluiditatea. El ajuta sa ne eliberam de blocajele cauzate de proasta circulatie a energiei sau fluidelor prin corpul fizic.
Faciliteaza respiratia
Plamanii nostri sunt niste saci care se umplu de aer si se golesc. Felul in care respiram evidentiaza manifestari ale unor disfunctii ascunse.  O respiratie scurta, neregulata, tradeaza adesea un caracter stresat sau anxios. Respiratia doar cu partea superioara a pieptului arata o preponderenta a mentalului si dificultatea de a trai profund experienta vietii. O respiratie fortata este marca dorintei de control, urmare a unui egocentrism prea puternic, spaima de a lasa viata sa-si urmeze cursul firesc. In toate cazurile, energia bradului ajuta in doua privinte: ajuta respiratia sa se elibereze si regularizeaza circulatia fluidelor in corp.
Stapanirea emotiilor
Emotiile puternice au o incidenta directa asupra respiratiei. Bradul ajuta eficient sa ne regasim respiratia profunda si diminueaza ravagiile provocate de emotiile nestapanite.
Eliberarea blocajelor
Blocajele fizice – senzatia de greutate in picioare sau dificultati intestinale – pot sa fie pricinuite de energii incetinite sau stagnante. Fluiditatea bradului ajuta la restabilirea unei circulatii regulate.
PINUL ROSU si PINUL NEGRU
Putine peisaje se pot compara ca frumusete cu cel al padurii de pin, iarna. Priviti un palc de pini intr-o dimineata de iarna senina. Verdele acelor, zapada asternuta pe ramuri si albastrul profund al cerului dau un contrast de o frumusete care va va taia respiratia. Pe drept cuvant, pinul este considerat unul dintre cei mai frumosi si mai generosi copaci din lume. Da, ati citit bine: cei mai generosi. Cum poate fi un copac generos? In primul rand, prin puterea curativa a frunzelor, scoartei, rasinii, mugurilor si fructelor sale. In al doilea rand, prin energia pe care o emana, pentru ca dincolo de aparenta fizica, fiecare fiinta are si o tainica energie pe care o iradiaza in jur. Or, pinul este un adevarat generator de energie. Sanatoriile cele mai bune din Franta, din Elvetia ori din Anglia sunt plasate in vecinatatea unor vaste paduri de pin. S-a constatat ca pacientii care se plimba zilnic printre palcurile de arbori devin mai optimisti, au un tonus fizic mult mai ridicat, iar viteza de vindecare le creste simtitor. In randul radiestezistilor (radiestezia este disciplina care se ocupa cu masurarea bioenergiei), pinul este cotat cu cea mai puternica emanatie de energie vitala, dintre toate plantele din flora europeana.
La noi cresc multe specii de pin, dar cel mai frecvent intalnite sunt doua: pinul rosu si pinul negru. Pinul rosu (numit si silvestru – Pinus sylvestris) este un “var” de-al bradului, remarcandu-se prin scoarta sa cu nuante rosiatice si prin acele sale grupate cate doua intr-o teaca, mult mai lungi decat cele ale bradului si extrem de intepatoare. Pinul negru (Pinus nigra) a fost adus in Transilvania din Austria si Germania si este foarte asemanator cu cel silvestru autohton, doar ca are scoarta neagra si acele ceva mai lungi si la fel de intepatoare.
SALCAMUL
Renastere si reinnoire
Orasenii nascuti la tara spun ca primavara, in luna mai, simt mireasma salcamilor infloriti venind spre ei, din locurile copilariei. Poate exista o declaratie de iubire mai frumoasa, mai tandra, pentru un copac? Sa stai pe o sosea de asfalt si sa simti inflorind salcamii… Iata ca amintirile din anii copilariei nu sunt doar jocuri si pozne, ci si stari sufletesti, legate de prezenta naturii. Urme puternice, de care avem nevoie ca sa ne regasim. Sprijin sufletesc, fara de care nu putem vorbi despre sanatate… Explozii florale, colorate in auriu, alb si roz – salcamii simbolizeaza in traditia populara reinnoirea, renasterea pe care ultima luna a primaverii o dezleaga in natura si in noi. Luna mai, luna in care se izvodesc florile si sperantele omenesti.
Virtuti tamaduitoare
Sprijin pentru schimbari salcamul este arborele tutelar al schimbarilor, al lucrurilor care le urmeaza stagnarilor. Viata ne impinge tot timpul catre schimbare si adaptare, fie prin imprejurari importante – nasterea, schimbarea varstelor, fie prin decizii banale pe care le luam in fiecare zi. Salcamul ne ajuta sa ne asumam provocarile, mici sau mari, cu care ne confruntam.
Schimbari biologice: primul mare eveniment al vietii, care ne face sa trecem din starea de crisalida in fluture, este nasterea. Urmeaza apoi pubertatea, una din marile noastre metamorfoze, prin care luam cunostinta ca nu mai suntem ca inainte, ca ne-am despartit de copilarie, ca viata nu este un simplu joc. Pentru femei, sarcina este o alta etapa biologica importanta, plina de transformari, tot astfel cum incetarea fertilitatii reprezinta o revolutie, adesea greu de indurat. Fiecare din aceste imprejurari lasa asupra noastra urme de lumina sau umbra, peceti care vor hotari in mare masura gustul dulce sau amar al vietii. Sunteti traumatizati de schimbarile biologice? Va temeti de modificarile organice pe care nu le puteti controla? Salcamul va este la indemana. Frumusetea exploziilor sale florale din luna mai dovedeste ca innoirile nu sunt pandite doar de pericole, ci si de mari impliniri. Asezati-va sub corola stralucitoare si parfumata a unui salcam si veti privi cu liniste si incredere spre viitor.
Evenimentele vietii de zi cu zi: intre marile etape biologice ale vietii, se insereaza evenimente minore, care ne obliga sa ne adaptam prin schimbare. Legate de scoala, de ucenicia intr-o profesie, de relatiile cu cei printre care traim, fiecare din ele necesita un efort de intelegere si de autodepasire. Usor de infaptuit cateodata, alteori de-a dreptul insurmontabile, si in cazul lor, salcamul este un bun ascultator si tamaduitor. Nu ezitati sa va ascundeti sub cupola lui, din care picura culori si arome – schimbarile vor parea jocuri copilaresti.
Un nou start dupa o schimbare: dupa orice schimbare in viata profesionala, calitatile salcamului va vor ajuta sa porniti mai departe „cu toate panzele sus”.
Convalescenta: revenirea energiilor interioare, dupa o incercare dureroasa sau o boala, aduce cu sine o serie intreaga de schimbari – o noua stare interioara, noi calitati psihice. In toate astea, exista o stare tranzitorie importanta: convalescenta. Dupa boala, teama de a sti daca ne vom regasi locul pe care il aveam inainte in familie, la scoala, la birou, ne indeamna sa ne grabim. Uneori, dorinta de a uita cat mai repede incercarea prin care am trecut ne face sa ne precipitam in manejul vietii. Totusi, pentru ca vindecarea sa fie totala, e foarte important sa ne dam timp pentru a integra experienta produsa de boala. Or, intelesul de innoire si renastere al salcamului, forta lui de a o lua de la capat atat de spectaculos, cu atatea miliarde de flori, sunt un indemn sa credem ca vom putea sa ne reluam existenta de unde am lasat-o, inainte de a ne imbolnavi.     
Durerea despartirii de cineva drag: salcamul ofera suport moral si ajutor sufletesc persoanelor care trec printr-o perioada de suferinta, in urma pierderii cuiva drag si apropiat.
NUCUL
Independenta si responsabilitate
Cand creste de la sine, nucul nu rasare niciodata in padure sau alaturi de alti copaci. E pururea singur si suveran, intr-un mijloc de camp, intr-un ochi de gradina sau pe marginea unui drum. Independenta lui seamana cu aceea a zeilor: cine ii incalca teritoriul moare. De aici si credinta, confirmata cateodata, ca nu e bine sa dormi sub un nuc. Adevarul este ca nucul emite o energie coplesitoare, pe care o emana din trunchi si din ramuri, din frunzele sale care au un miros ce nu poate fi comparat cu nimic. Fructul lui, nuca, verde si amara pe dinafara, este dulce pe dinauntru, iar miezul ei are forma de creier: organul care ii permite omului sa se diferentieze de grup, pentru a-si castiga autonomia.
Virtuti tamaduitoare
Nucul este copacul care ne incurajeaza sa ne urmam ritmul propriu de viata si necesitatile intime, pentru a ne dezvolta simtul independentei si al responsabilitatii. Adevarata independenta provine din interior, din clipa in care ne confruntam intr-o maniera responsabila cu ceea ce suntem cu adevarat. Aceasta capacitate de a sti cine suntem si ce putem ne deschide portile libertatii interioare. De acolo si pana la asumarea destinului e doar un pas.
Schimbarea perspectivei asupra muncii: pentru majoritatea oamenilor, munca este o cazna pe care trebuie s-o suporte pentru a-si putea satisface nevoile materiale. Nucul ne ajuta sa intelegem relatia aceasta pe un plan mai larg. La ce foloseste munca pe care o fac? Imi e de folos numai mie sau si celorlalti? Din moment ce sunt platit, inseamna ca sunt de folos. Sap un drum? Drumul acesta va fi o sosea pe care oamenii vor fi bucurosi sa calatoreasca mai repede spre telul lor. Conduc o intreprindere? De munca mea depind zeci de oameni, iar lor le este de folos. Ocupatiile noastre profesionale sunt expresia participarii la mersul inainte al lumii. Din perspectiva aceasta, munca are un inteles mai demn si mai nobil decat acela ca aduce o bucata de paine, ne da un rost. Ei bine, nici un alt arbore, precum nucul, nu ne poate ajuta sa ne eliberam energiile necesare pentru a ne schimba perspectiva asupra muncii si pentru a fi pregatiti in fata schimbarilor.
Asumarea emotiilor: emotiile care ne paraziteaza, adesea, relatiile cu ceilalti oameni printre care traim provin, de multe ori, din situatii care se repeta invariabil. Emotii la examene (desi am mai dat), emotii in fata sefului (desi am mai vorbit cu el, nu o data), emotii in fata unei relatii sentimentale (desi nu suntem prima oara indragostiti). Independenta inseamna sa ne asumam constient aceste emotii si la fiecare noua imprejurare sa ne amintim ca le-am depasit inainte: e ceva trecator, vasazica! Nucul, copacul cel mandru si autonom, ne va ajuta sa ne asumam responsabilitatea unor evenimente, in ciuda emotiilor pe care le platim drept tribut.
Motivare: imbogatiti si intariti prin calitatile energetice ale nucului, ne vom imbogati spatiul interior, iar relatiile noastre cu ceilalti vor progresa. Schimbarile nu vor veni cu brutalitatea unui cutremur de pamant, ci vom aborda realitatea cu un nou elan.
Discernerea realitatii de iluzie: contactul cu nucul ne ajuta sa regasim urma realitatii. El se va dovedi util atunci cand suntem nedecisi, cand viata ni se pare confuza. Distanta pe care o vom lua fata de evenimente, adesea inconstient, nu e usoara. Iesirea din ceata se face greu. Chiar si fizic, efortul de distantare fata de evenimente se traduce prin accidente ale sistemului respirator sau cardiac, precum si probleme de ordin psihic. In toate astea, nucul ne poate fi de mare ajutor.
Forta padurii, in credintele celtilor
CASTANUL vindeca ranile sufletesti
Daca inima va este indurerata, daca va simtiti cuprinsi de indoieli in legatura cu raspunsul la sentimentele dvs., cautati refugiu langa castan. Cu ramurile lui incarcate de flori, nu seamana acest copac cu o catedrala uriasa, in care ard sute de lumanari. Exact ca intr-o biserica, langa castan va regasiti linistea, va recastigati increderea pierduta. Energia castanului vindeca ranile sufletului, reda respectul de sine si da incredere in viitor. Atingeti-i trunchiul cu palmele si primiti-i curentul de energie. Veti fi alinati de toate suferintele sufletesti.
FRASINUL intareste vointa
O calugarita celebra din secolul al XII-lea, mistica Hildebrand, spunea, referindu-se la frasin: „Este simbolul judecatii cuminti”. Intariti-va vointa prin frasin! Cautati-i prezenta si proiectele dvs. se vor implini mai usor, cu mai multa decizie si consecventa. Campul sau energetic face mai permeabila legatura dintre constient si subconstient. Veti putea recunoaste mai usor scopul vietii, veti sti mai clar pentru ce trebuie sa va decideti si sa luptati. Veti fi mai putin sensibili la greutati, veti reactiona calm la atacurile indreptate impotriva dvs. Preotii celti aveau totdeauna in preajma un frasin, in jurul caruia adunau luptatorii, inainte de batalii. Rand pe rand, ei isi sprijineau mainile si armele de copac, in vreme ce preotul rostea descantece ocrotitoare de moarte.
TEIUL ocroteste iubirea
Cand intalniti in cale un tei, intalniti dragostea curata. Teiul limpezeste sentimentele, imblanzeste inimile razvratite, picura in suflet iubire. Nu degeaba asteapta poetii sa fie ingropati in rauri de flori de tei.

SALCIA
(Salix alba, Salix fragilis, Salix caprea)
La noi in tara exista mai mult de zece specii de salcie, de la cea pletoasa, care creste pe margini de apa, la cea de nisipuri, care nu atinge mai mult de jumatate de metru inaltime. Avand o putere de adaptare exceptionala, salciile pot fi intalnite de la malul marii si pana aproape de crestele inalte ale muntilor, unde se lupta cu iarna lunga si vanturile nemiloase. Este una dintre cele mai rezistente specii de arbori de la noi si fireste ca la un asemenea potential biologic si substantele vindecatoare secretate de ea sunt pe masura. De fapt, salciei ii datoram cel mai folosit medicament din lume, aspirina, care a fost pentru prima oara extrasa din scoarta sa de catre un chimist german, acum mai bine de un secol. Spre deosebire insa de aspirina sintetica comercializata in farmacii, salcia nu are nici un fel de efecte secundare neplacute, ci din contra – este un remediu foarte echilibrat si care poate fi folosit pe perioade lungi de timp.
Utilizarea salciei in medicina veche romaneasca
Inainte ca in satele noastre sa ajunga pilulele miraculoase ale industriei chimice, salcia era un medicament de uz curent  in medicina populara romaneasca. In satele de munte din Apuseni, ea era folosita contra durerilor reumatice si a durerilor de cap. In Oltenia, era un leac traditional pentru guturai si gripa, in timp ce in Moldova se tratau cu ea toate bolile care produceau febra sau hemoragie, inclusiv tuberculoza si dizenteria. Fasiile albe de scoarta de salcie erau atarnate primavara in tocul usii, ca semn al sfarsitului iernii, dar si pentru a alunga guturaiul si febra fanului de la cei din casa. Un alt obicei era ca in fiecare primavara, in postul Pastelui, sa fie trecuti la o cura cu fiertura de salcie flacaii si fetele, “ca sa nu se goneasca inainte de timp”, adica pentru a le tempera activitatea hormonala si a face procesul de maturizare, sexuala mai ales, firesc si gradat.
Sursa : Internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu