sâmbătă, 10 decembrie 2011

Bioritmul Oganelor Interne

Trăim cu toţii într-un univers ciclic. Totul în jurul nostru se repetă: sec, min, orele, zilele, anii, anotimpurile, somnul, respiraţia, bătăile inimii... Viaţa e formată dintr-o întreagă gamă de cicluri care creează o adevărată simfonie. Dacă reuşim să menţinem un ritm corect în interiorul şi în afara noastră, “concertul” pe care-l susţinem aici, pe Pământ, va fi unul lung şi melodios. Dar, ca să reuşim asta, trebuie să ştim cum. Un mecanism important al corpului este bioritmul cotidian al organelor interne. Despre bioritmul corpului uman s-a scris destul de mult, dar despre cel al organelor interne, mult mai puţin. Johanna Paungger şi Thomas Poppe, în cartea “Aus eigener kraft”, fac o descriere amănunţită a ritmului funcţiilor organelor noastre interne. Autorii afirmă că fiecare dintre organele corpului are o activitate maximă de 2 ore pe zi, după cum urmează:
- vezica biliară (23:00-1:00)
- ficatul (1:00-3:00)
- plămânii (3:00-5:00)
- intestinul gros (5:00-7:00)
- stomacul (7:00-9:00)
- splina şi pancreasul (9:00-11:00)
- inima (11:00-13:00)
- intestinul subţire (13:00-15:00)
- vezica urinară (15:00-17:00)
- rinichii (17:00-19:00)
- circulaţia sangvină (19:00-21:00)
Haideţi să încercăm să analizăm, din acest punct de vedere al autorilor, o zi din viaţa noastră:
Stomacul
E foarte important cum ne trezim dimineaţa. Dacă am încerca să observăm cum se trezesc animalele dimineaţa, am constatat că ele mai întâi se întind, începând fără grabă noua zi. Să luăm exemplu de la animale şi să încercăm să ne trezim dimineaţa liniştiţi, acordându-ne câteva clipe de relaxare înainte de orice activitate zilnică. Mulţi se trezesc dimineaţa cu “sufletul la gură”, cu teama că nu au timp de a rezolva ceea ce şi-au propus. Ar fi bine să ne trezim puţin mai devreme decât o facem de obicei pentru a simţi liniştea dinaintea zilei care abia începe.
Doamna Dr. Barbara RAY recomandă ca dimineața, înainte de a coborî din pat să ne facem o Sesiune Radiantă completa , sau cel puțim primele 5 poziții aa(Cap 1-4 și Față 1)
Între orele 7:00 şi 9:00, funcţiile stomacului sunt la valoare maximă, deci trebuie să luăm micul dejun fără grabă. Ar trebui să ţinem cont şi de calitatea şi cantitatea alimentelor pe care le consumăm la această masă.
Splina si pancreasul
În intervalul orar 9:00-11:00 lucrează intens splina şi pancreasul, stomacul odihnindu-se. În acest interval e recomandat să nu consumăm alimente greu digerabile. Pancreasul e cel care controlează nivelul glicemiei. E de preferat să nu consumăm prea multe dulciuri pentru a nu forţa funcţia pancreasului. Splina, “cimitirul trombocitelor”, dacă nu funcţionează corect, se poate perturba nivelul trombocitelor din sânge.

Inima
Între orele 11:00 şi 13:00, activitatea inimii este la capacitate maximă. În această perioadă nu se recomandă mese copioase, care presupun un consum suplimentar de energie, care va fi luat din energia necesară activităţii intense a inimii.

Intestinul subţire
Are o activitate intensă între orele 13:00 şi 15:00. Autorii afirmă că nu de multe ori s-a observat că un angajat cu norma redusă de muncă realizează la serviciu la fel de mult ca un angajat cu norma întreagă. De ce? Din cauza randamentului scăzut al organismului după orele 13, mai ales după un prânz copios.Activitatea intestinului subţire, cu rol important în procesul de digestie, e ghidată de sistemul nervos vegetativ, aceasta putând fi blocată sau dereglată de stres sau nervozitate. Din acest motiv se recomandă ca masa de prânz să fie luată în linişte, iar după ea ar fi foarte bine să tragem un pui de somn.

Vezica urinară
Între orele 15:00 şi 17:00 e perioada în care funcţionează la maxim vezica urinară. Ea are un rol important în dezintoxicarea organismului, alături de rinichi.Acest lucru poate fi accelerat cu ajutorul ceaiurilor diuretice, care au un efect maxim dacă sunt băute până la ora 19:00.

Rinichii
Între orele 17:00 şi 19:00 rinichii funcţionează intens. Dacă în acest interval orar, puteţi beneficia, alături de un ceai diuretic, şi de un masaj de relaxare, se produce o dezintoxicare mai eficientă a corpului. După ora 19:00 e bine să nu se consume o cantitate prea mare de lichide, înainte de somnul de noapte.

Circulaţia sanguină
Are o activitate intensă între orele 19:00 şi 21:00. Autorii spun că dacă mulţi părinţi au zilnic o pro­blemă cu adormitul copiilor înainte de ora 19:00, după această oră, trimisul la culcare devine deseori “o bătălie crâncenă”, care de obicei e câştigată de către copii. În această perioadă, corpul şi spiritul se gândesc la cu totul altceva decât la dormit.
De la ora 21:00 până la ora 23:00 se realizează o acumulare intensă de energie în corp. Aceste 2 ore ale recuperării energetice se numesc la chinezi, după un meridian al corpului, “triplul încălzitor”. Cei care sunt în această perioadă sensibili la frig, cei care nu pot dormi decât într-o cameră încălzită nu ar trebui să ignore acest semnal. Undeva s-a creat un dezechilibru fizic sau emoţional şi necesită atenţie. Pentru mulţi dintre noi, cele 2 ore sunt pline de vitalitate. Acest lucru e mai uşor vizibil la tineri, care în această perioadă se gândesc să meargă la distracţii şi nu la somn. Multora dintre noi ni s-a imprimat ideea, ani de-a rândul, că seara trebuie să ne culcăm devreme, corpul refăcându-se prin somn până la miezul nopţii. Poate că aceste vorbe sunt de fapt interpretarea greşită a ideii că noi acumulăm intens energie între cele 2 ore.
Este recomandat să ne facem o Sesiune Radiantă completă, înainte de culcare, pentru a asigura energia vitala necesară regenerării urmatoarelor organe vitale:

Vezica biliară şi ficatul
Între orele 23:00 şi 1:00 se realizează intens funcţiile vezicii biliare. Aceasta, care contribuie cu secreţiile ei la digestie, e un organ care, prin disfuncţia lui, dă mari probleme întregului organism. Cei care se trezesc des noaptea în această perioadă trebuie să-şi pună cumva problema unei funcţionări greşite a bilei sau a ficatului. Stresul şi mâncarea consistentă cu prăjeli şi grăsimi seara împiedică o funcţionare corectă a bilei.
Compresele umede şi calde aplicate pe zona ficatului sunt benefice în acest interval orar. Ceaiul fierbinte, băut cu înghiţituri mici, mai ales cel de pelin, băut cu 20 de minute înainte de masă, ajută la activarea funcţiei bilei. Sucul de ridichi ajută, de asemenea. E de mare importanţă descongestionarea intestinului gros care, dacă nu se realizează în mod natural, se poate face cu ajutorul unor clisme.
În acest interval orar ar trebui evitate, pe cât posibil, băuturile şi alimentele reci. Dacă sunt probleme în funcţionarea bilei sau a ficatului, munca desfăşurată în perioada nopţii e foarte nocivă, deoarece nu se pot reface cele 2 organe. Mai avem încă 6 ore din noapte pentru a încheia ciclul de funcţionare al organelor interne pe parcursul unei zile.

Ficatul
Între orele 1:00 şi 3:00 dimineaţa funcţionează intens ficatul. Acesta, dacă are o structură deteriorată, se poate reface în anumite condiţii, importantă fiind odihna prin somn alături de o bună încălzire a corpului. Funcţia ficatului suferă din cauza toxicităţii mărite a unor alimente, a alcoolului, nicotinei, cât şi a stresului.
De reţinut e că alcoolul şi nicotina au un efect mult mai dăunător între orele 1:00 si 5:00 dimineaţa.

Plămânii
Între orele 3:00 şi 5:00 dimineaţa e rândul plămânilor să funcţioneze intens. Mulţi fumători au un acces de tuse dimineaţa pentru că plămânii au lucrat toată noaptea şi acum dau afară substanţele care nu trebuie să fie în interiorul lor.

Intestinul gros
Între orele 5:00 şi 7:00 dimineaţaintestinul gros are o funcţie maximă. Hrana stă în intestinul subţire circa 2 ore, iar în cel gros, chiar 20 de ore. Scaunul subţire indică probleme de digestie în intestinul subţire, iar constipaţiile pun în evidenţă o creştere a toxicităţii organismului.

Alungaţi bătrâneţea!
Cu această ocazie, prin scurta călătorie în intervalele orare ale unei zile am încercat să vă prezint, cu ajutorul celor 2 autori, câteva aspecte ale ceasului nostru interior. Cunoaşterea acestor ritmuri ne face să avem încredere în instinctele noastre, acţionând corect pentru a ajuta funcţiile organismului.
E foarte important să nu simţim că îmbătrânim o dată cu vârsta, căci starea fizică bună a intelectului, puterea de a munci, de a iubi scad considerabil îmbătrânirea. Să ne ascultăm ceasul interior şi să încercăm să ne adaptăm ritmului său, strivind prejudecăţile. Există personalităţi care au trăit, creând la vârsta de 80 de ani opere nemuritoare, sau tineri care la 30 de ani aşteaptă cu resemnare pensia.
Viaţa zilnică ne arată că fericirea nu are legătură cu vârsta şi bogăţia, ci cu liniştea interioară, cu mulţumirea lucrului împlinit, indiferent de lumea din jur. Gândurile noastre nu pot modifica totdeauna aspectul lumii exterioare, însă lumea interioară se poate schimba într-o fracţiune de secundă, dacă dorim şi avem voinţa să o facem. Aici este secretul în dorinţă, voinţă şi, mai ales, credinţă. Să nu uităm că totdeauna pasul cu noul menţine tinereţea, iarconservatorismul, în general, aduce bătrâneţea.

PUTEREA MINŢII.
Mulţi se întreabă ce se întâmplă cu corpul uman, cu ritmurile organelor sale, în călătoriile care schimbă fusurile orare. În acest caz, când ajungem într-o ţară unde soarele e pe cer, în timp ce ceasurile interioare semnalizează că e ora de culcare, funcţiile organelor sunt date peste cap, durând câteva zile până ce-şi pot reveni la un echilibru funcţional.
E bine să ne cunoaştem propriul corp pentru a căuta o metodă proprie care să ne ajute la depăşirea cât mai rapidă a acestei adaptări. Unele dintre aceste probleme se bazează pe activitatea mentală a fiecăruia. Mulţi oameni cărora nu le pasă de călătoriile lungi, de-a lungul şi de-a latul globului, şi nici de fusurile orare, stăpânesc arta de a se simţi oriunde ca acasă. Acestora le reuşeşte cel mai repede schimbarea ritmurilor corpului. Ei sunt oamenii care călătoresc toată viaţa cu bagaje puţine, atât material, cât şi în inimă.
Mai multe recomandări pe situl nostru, în paginile web:
Vechii învățați chinezi cunoșteau orarul organelor. Organismul îşi trimite întreaga energie către anumite părți ale sale, la un moment dat. S-a demonstrat științific că cine nu respectă şi tulbură repetat ritmul interior se îmbolnăvește mai des şi mai repede.

Ora:
- 06 Este momentul trezirii organismului. Chiar dacă încă moţăim, corpul nostru a intrat în priză, s-a apucat de producția de hormoni. Zahărul din sînge, aminoacizii și hormonii acționează la capacitate maximă. La această oră trebuie evitate alcoolul şi nicotina.
- 07 Inima intră în viteza a cincea. Începe producția de hormoni sexuali. Cine preferă sportul făcut dimineața face o greșeala pentru că inima este suprasolicitată, iar rezultatul este același. La această oră trebuie servit micul dejun, dar înainte este indicat să beți un pahar cu apă, pentru a ajuta digestia.
- 08 Organismul tînjește după “combustibil”. Din nefericire este și ora la care au loc cele mai multe infarcte şi accidente vasculare cerebrale. Este ora ideală dacă vreți să vă faceți o analiză a sîngelui. Dacă o amînați pentru altă oră, compoziția sîngelui va fi schimbată din cauza stresului.
- 09 Organismul receptează cel mai slab senzația de durere, este imun față de frică. Chimioterapia şi injecțiile trebuie făcute acum, căci nu vor fi complicații, iar datorită tolerantei sporite a organismului, șansele de vindecare cresc.
- 10 Este ora învățatului, creierul este cel mai receptiv. Capacitatea de a lua decizii şi de a rezolva probleme este maximă. Temperatura corpului atinge punctul superior. Acum este momentul ideal pentru a pleca la drum cu mașina deoarece atenția și reflexele sînt sporite.
- 11 Corpul nostru își arde grăsimile. Gurmanzii pot consuma orice după pofta inimii. Cu puțin înaintea prînzului inima și circulația sanguină se află în momentul lor de vîrf. Evitați să mergeți la un consult cardiologic pentru că medicul cardiolog vă poate pune un diagnostic greșit.
- 12 S-a dus deja jumătate din zi. Un pui de somn n-ar strica. Organismul este ocupat cu producerea de acizi, iar creierul nu este deloc în formă. Din cauza lipsei de oxigen trebuie să stați în fața unei ferestre deschise. Stomacul este singurul organ cu adevărat activ. Acesta se pregătește pentru a primi mîncarea și a produce sucul gastric.
- 13 Scade atenția, totul este programat pentru digestieEste ora mesei de prînz urmată de o mică relaxare. După masa de prînz bila începe să acționeze, digerînd și absorbind lipidele din fluxul intestinal. Cine are probleme trebuie să ia medicamentele specifice pentru a o activa.
- 14 Forța vitală este foarte scăzutăOrganismul trebuie să se odihneascăEste momentul optim pentru o Sesiune Radiantă sau pentru Somnul de la Prînz , numit și Somnul de Antiîmbatrînire.
- 15 Creierul se pune din nou în mișcare. Ne putem continua în forță activitatea. Atenția şi puterea de concentrare sînt în formă maximă. Dacă aveți de lucru pentru acasă acum este momentul.
-16 Trezirea creierului este urmată de revitalizarea corpului, dispus să intreîn funcțiune. Este ora ideală pentru un program de exerciții fizice. Plămînii și căile respiratorii sînt larg deschise. Faceți o plimbare în aer liber. La această oră acționează cel mai bine medicamentele de stomac.
- 17 Mîinile simt nevoia să intre în funcțiune. Oamenii de afaceri au o putere de convingere neobișnuită, pictorii fac minuni, scamatorii se simt în formă.Sportivii ştiu deja, cine se antrenează, sau concurează obține acum cele mai bune rezultate. La această oră se înregistrează cele mai multe recorduri sportive.
-18 Este ora activităților culturale. Simțurile sînt foarte ascuțite în acestmoment al zilei. Papilele gustative și simțurile olfactive receptează nuanțele cele mai fine. Este momentul de maximă activitate în ceea ce privește creșterea unghiilor şi a părului. Corpul este însă puțin obosit. Nervii reacționează la durere sau furie.
- 19 Organismul este cel mai dispus să accepte medicamentele, iar pieleatînjește după îngrijire, porii pielii se deschid și asimilează produselecosmetice. Dar atenție, scade tensiunea.
- 20 Cresc capacitățile vizuale. Este momentul să alegeţi materialeleşi modelele vestimentare. Ultima masă a zilei nu trebuie luată mai tîrziu deora 20, căci corpul reacționează deja într-un ritm redus. Ficatul înregistrează o activitate intensă, astfel băuturile alcoolice fiind mai bine tolerate la această oră.
- 21 Scade temperatura corpului şi metabolismul. Nu se mai asimilează niciun aliment. Mîncarea rămîne nedigerată sau digerată pe jumătate. Doar stomacul şi ficatul mai lucrează.
- 22 Ficatul “trage pe dreapta”Stop fumatului, căci în pauza ce survine în funcţionarea ficatului, organismul absoarbe toată nicotina nefiltrată.
- 23 Începem să visăm cu ochii deschiși. De la această oră corpul se liniștește. Nervul parasimpatic responsabil cu acest lucru reduce schimbul de substanțe, tensiunea, temperatura, activitatea cardiacă la minim. Producția de cortizon, hormonul stresului, este oprită. Dacă vrem să fim frumoase trebuie să ne culcăm la această oră pentru că acum începe procesul de regenerare a celulelor pielii.
- 24 După perioada maximă din activitatea sa, organismul se autoreglează la minim pe scala sa de funcționare şi se programează “pentru mîine”. Este obligatoriu ca această oră să ne găsească într-un somn profund.
Noaptea
02 -04, toate simțurile sînt în stare de inhibițieEste momentul catastrofelor de tot felul, a accidentelor rutiere, a naufragiilor şi a accidentelor de muncă
03-05 scade tensiunea arterială. Dimineaţa reţinem mai ușor informaţiile, dar pentru a le păstra în memorie pe termen lung trebuie repetate după-amiaza.
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu