miercuri, 29 iunie 2011

Cum ne hranim - yoga nutritiei

Urmăriţi oamenii, veţi vedea cât de mecanic mănâncă, înghiţind fără să mestece şi lăsând tot felul de idei haotice şi sentimente să se amestece cu procesul de digestie, secreţie şi eliminare a toxinelor. Şi apoi se miră de ce se îmbolnăvesc. E din modul lor de a mânca. În familie, toţi sunt ocupaţi să citească, să privească la TV, să muncească până se aşează la masă şi atunci încep să pălăvrăgească, să se certe. O masă luată în asemenea condiţii te face să nu mai vrei altceva după aceea decât să dormi, eşti aşa de greu că nu mai ai entuziasm pentru nimic. Dacă mănânci cum ar trebui, te simţi în formă, lucid şi gata de lucru după masă.


 
“Cum ar trebui să se mănânce?”. Vă voi spune ce face un Iniţiat. Mai întâi, ştiind că trebuie să pregătească cele mai bune condiţii posibile pentru a beneficia de elementele pe care Natura le-a creat, începe prin a se reculege rămânând tăcut şi închinându-şi gândurile Creatorului (tăcerea la masă nu e caracteristică mănăstirilor). Iniţiaţii şi înţelepţii întotdeauna au mâncat în tăcere. El mai ştie că prima îmbucătură e cea mai importantă (cel mai important moment al oricărei acţiuni este primul pas) pentru că ea semnalizează eliberarea forţelor care, odată eliberate, nu se opresc, ci continuă până la capăt: dacă începi într-o stare de armonie, orice vei face va fi armonios până la capăt.

Apoi, el mănâncă încet şi mestecă bine, nu doar de dragul digestiei lui, ci pentru că gura este un laborator spiritual care absoarbe energiile eterice subtile înainte de a transmite părţile grosiere spre stomac. Gura este pentru planurile subtile ceea ce stomacul este pentru planul fizic, un instrument foarte perfecţionat cu glande pe şi sub limba care captează particolele eterice, ceea ce explică de ce poţi fi complet refăcut şi bine dispus, când eşti slăbit de foame, de prima îmbucătură înainte ca ea să aibă timp să ajungă în stomac. Gura absoarbe energia şi o trimite la sistemul nervos înainte ca alimentele mai puţin subtile să poată ajunge la stomac.

Să nu vă surprindă să auziţi că elemente eterice pot fi extrase din alimente. Fructul, de exemplu, este alcătuit din materie solidă, lichidă, gazoasă şi eterică; toţi suntem conştienţi de substanţa solidă şi lichidă, dar puţini sunt conştienţi de aroma subtilă care aparţine zonei aerului. Nimeni nu acordă nici cea mai mică atenţie părţii eterice,care are de a face cu culoarea şi mai ales cu viaţa fructului şi care este cea mai importantă parte din toate, pentru că această parte eterică ne hrăneşte corpurile mai subtile.

Deoarece, pe lângă corpul său fizic, omul are şi altele, mai subtile (eteric, astral, mental, cauzal, budic, atmic, care sunt sediile funcţiilor fizice şi spirituale ) el mai bine s-ar întreba cum să le hrănească, decât să le lase să flămânzească.

Omul ştie cu aproximaţie ce să dea corpului său fizic (zic aproximativ pentru că majoritatea mănâncă carne, care e dăunătoare atât fizic cât şi psihic),dar nu are idee ce să dea corpului eteric (vital), astral (emoţional), mental ,să nu mai vorbim de cele superioare.

După cum v-am spus e de ajutor pentru corpul fizic să mestecăm bine, dar pentru corpul eteric e nevoie să adăugăm ceva în plus: respiraţia. La fel cum o briză animă flacăra (suflaţi pe o scânteie pentru a aprinde focul) astfel, respirând profund în timpul mesei ajută la combustie. Digestia, respiraţia şi meditaţia sunt forme de combustie, singura diferenţă fiind în gradul de căldură şi puritatea substanţei. Dacă încetaţi să mâncaţi din când în când şi răsuflaţi profund, arderea ce are loc permite corpului eteric să extragă particolele subtile din mâncarea de care aveţi nevoie şi, cum corpul eteric  este centrul vitalităţii, memoriei şi sensibilităţii, e spre avantajul dvs. să aveţi grijă să fie alimentat. Corpul astral este hrănit cu o substanţă chiar mai subtilă decât particolele eterice; emoţii şi sentimente. Dacă vă concentraţi asupra mâncării ce o mâncaţi cu dragoste, corpul vostru astral vă extrage din ea părţile preţioase de care are nevoie şi ca rezultat, se va umple cu dragoste pentru toată lumea “vă veţi simţi fericiţi şi împăcaţi, doar cu o dorinţă - să trăiţi în armonie cu natura.”Acest sentiment nu prea mai există azi, pentru că oamenii nu mai au acea atitudine protectoare de a fi atenţi şi plini de dragoste cu obiectele, copacii, munţii, stelele etc. sunt prea ocupaţi de ei înşişi şi se simt ameninţaţi chiar şi când sunt în siguranţă acasă sau dorm. De fapt ei nu sunt ameninţaţi, sentimentul de a fi abandonat de Mama Natură vine din faptul că nu şi-au hrănit corpul astral! Când acesta e corespunzător hrănit, aveţi un sentiment minunat de bunăstare care te face să fii generos şi tolerant în viaţă şi dacă ai probleme importante de rezolvat, procedezi cu tact şi înţelegere, ştii cum să faci concesii.

Pentru a alimenta corpul mental, Iniţiatul se concentrează cu ochii închişi asupra mâncării; cum mâncarea este pentru el o manifestare a lui Dumnezeu, el încearcă să-i vadă toate aspectele,de unde vine, ce conţine, ce calităţi are, ce entităţi au îngrijit-o, pentru că există fiinţe invizibile care au grijă de plante şi copaci. Mintea îi e preocupată de aceste lucruri în timp ce el extrage elemente din mâncare, care sunt încă mai subtile decât cele necesare corpului astral. O masă luată astfel îl lasă cu o înţelegere pe care nu o avea la început,el vede toate lucrurile mai clar şi e gata să facă cea mai exactă muncă mentală. Majoritatea oamenilor îşi imaginează că prin lectură, studiu şi meditaţie îşi dezvoltă capacităţile intelectuale....nu, deşi studiul şi meditaţia sunt cu siguranţă indispensabile, ele singure nu sunt suficiente. Corpul mental trebuie să fie hrănit cu anumite elemente în timpul meselor,ca să fie puternic şi rezistent pentru a face eforturi prelungite. Trebuie să înţelegeţi că corpul astral e cel care susţine emoţiile iar corpul mental vă susţine mintea, gândirea; aceste două corpuri trebuie să fie hrănite corespunzător înainte de a vă aştepta să fiţi egali în faţa sarcinii de a vă trăi viaţa.

Pe lângă corpurile eteric, astral, mental, omul are şi alte corpuri alcătuite dintr-o substanţă şi mai spirituală, corpurile: cauzal, buddhic şi atmic sau centrele raţiunii, sufletului şi a spiritului, care trebuie să fie şi ele hrănite. Hrana lor e sentimentul de gratitudine faţă de Dumnezeu.Gratitudinea care, de asemenea, e pe cale de dispariţie din existenţa umană, e cea care deschide uşile spirituale spre toate binecuvântările. Totul devine clar, vedeţi, simţiţi, trăiţi! Gratitudinea transformă materia grosieră în lumină şi veselie. Învăţaţi să fiţi recunoscători.

Când vă hrăniţi cele trei corpuri superioare, particolele subtile desprinse sunt distribuite în creier, la plexul solar şi toate celelalte organe. Vă daţi seama că aveţi şi alte necesităţi superioare, că lucruri de o natură infinit superioară există pentru voi, iar aceasta vă deschide poarta spre posibilităţi mai mari. Când aţi terminat de mâncat, nu trebuie să vă întoarceţi la dispute sau muncă, nici să vă întindeţi. Rămânând liniştit un moment şi respirând profund, energiile ce le-aţi acumulat vor fi distribuite în tot sistemul şi atunci veţi fi gata să efectuaţi orice muncă. Nu uitaţi, începutul este cel mai important moment în toată activitatea.

Mâncatul este un ritual magic în care mâncarea se transformă în sănătate, forţă , dragoste, lumină.Observaţi-vă singuri, dacă mâncaţi într-o stare de mânie, agitaţie, nemulţumit, veţi rămâne cu un gust amar în gură toată ziua; vă veţi simţi nervos şi încordat şi, dacă sunt probleme de rezolvat, veţi fi negativ în reacţii, deciziile vor duce lipsă de corectitudine şi înţelegere, nu veţi fi destul de generos pentru a face concesii. Nu are rost să vă justificaţi “Nu e greşeala mea, sunt aşa de nervos, nu am încotro!” şi apoi să luaţi nişte medicamente pentru a încerca să vă calmaţi. Pentru a vă ameliora sistemul nervos, trebuie să învăţaţi să mâncaţi corect. Orice altceva trebuie lăsat deoparte când vă aşezaţi să mâncaţi, chiar afaceri importante, pentru că singurul lucru important acum e să vă hrăniţi în acord cu regulile divine. Dacă mâncaţi corect, restul se va aranja de la sine când veţi fi terminat. Astfel economisiţi şi timp şi efort. Nu trebuie să credeţi că problemele se rezolvă mai bine şi mai rapid dacă sunteţi încordat şi nerăbdător; de fapt inversul e valabil; lucrurile vă scapă din mâini, ziceţi lucruri nechibzuite, aveţi un efect negativ asupra altora,după care trebuie să petreceţi zile pentru a face reparaţiile necesare. Majoritatea oamenilor nu văd că şi cea mai mică acţiune din viaţa zilnică, este semnificativă, astfel cum să te aştepţi ca ei să vadă că modul de a-şi dezvolta inteligenţa, dragostea, puterea voinţei, e de a mânca în mod corect.

O.M.Aivanhov - Yoga nutritiei

miercuri, 22 iunie 2011

Plantele si fazele Lunii

Se spune ca Luna influenteaza cresterea plantelor, dar cei mai multi cred ca este vorba doar de o superstitie. Oare ar trebui sa ne organizam activitatile in gradina in functie de fazele selenare? Greu de spus. Astrul noptii are insa influenta asupra mareelor, asupra mediului lichid. Si cum fiinta umana are in organism 80% apa, de ce nu ar avea influenta si asupra plantelor? Parerile sunt impartite, dar exista certitudinea ca poti avea o gradina frumoasa daca o intretii in functie de conditiile climatice.
Daca trebuie sa tii cont de Luna, cultivarea pamantului din gradina ta (semanare, recoltare, curatare) trebuie facuta in functie de peregrinarile acesteia pe bolta cereasca. Iar efectele nu vor intarzia sa apara. Atunci cand ai privit astrul, ai observat ca forma acestuia difera, este cand disc (luna plina), cand secera, uneori ramanand invizibila (luna noua). Aceste faze corespund rotatiei sale in jurul Pamantului.

• Primul patrar. Plantele semanate in aceasta perioada cresc mai repede si prezinta mai multa rezistenta la boli si la insecte. Cultivatorii considera ca vigoarea acestora este direct proportionala cu lumina Lunii. Florile au o stralucire aparte si rezista mai mult timp in vaza. In ceea ce priveste legumele si fructele, acestea se conserva mai bine o data ce sunt recoltate.
• Luna plina. Acesta este momentul ideal in care poti sa recoltezi seminte, bulbi sau tuberculi. Dar conditiile meteorologice nu sunt mereu potrivite pentru dezvoltarea plantei. Trebuie sa acorzi o atentie deosebita fazelor de luna plina deoarece sunt mai riscante din cauza configuratiei celorlalte planete.
• Ultimul patrar. Atunci cand lumina Lunii scade, plantele isi pierd vigoarea. Sunt mai fragile si nu se conserva la fel de bine ca in primul patrar. In schimb, in aceasta perioada parfumul lor este mai intens.
• Atunci cand Luna se afla in punctul cel mai apropiat de Pamant se spune ca este la perigeu, iar in momentul in care se afla departe de Pamant, este la apogeu. De doua ori pe luna, satelitul se intersecteaza cu planul de rotatie al Pamantului in jurul Soarelui, iar cele doua zone de intersectie se numesc noduri lunare.

Invata calendarul lunar
Atunci cand luna se afla la perigeu, este mai bine sa lasi deoparte orice activitate in gradina, doua zile inainte si dupa aceasta perioada. Plantele cresc mai lent, iar legumele sunt mai sensibile la boli. De asemenea, germinatia semintelor este destul de capricioasa. In momentul apogeului, perioada de incetare a lucrului in gradina se limiteaza la o zi inainte si o zi dupa. Plantele se dezvolta destul de mult acum. Este cunoscut insa faptul ca intervalul nodurilor lunare este defavorabil oricarei actiuni in gradina. Mai bine profiti pentru a te odihni. De asemenea, nu este indicat sa te apunci de semanaturi in primul si ultimul patrar. Influenta astrului este mult prea brutala, iar plantele nu vor creste viguros.

Atunci cand Luna se invarte in jurul Pamantului, ea trece in mod succesiv prin fata celor doisprezece constelatii ale zodiacului, aceasta divizare a cerului avandu-si originea in Antichitate. Semnele zodiacale au rolul de a amplifica si de a limita influenta Lunii. Din punct de vedere traditional si simbolic, acesta este clasat in functie de patru elemente (aer, pamant, apa, foc) carora le corespund partile unei plante.

Semnele de foc, asociate Berbecului, Leului si Sagetatorului, corespund fructelor si semintelor. Semnele de pamant, Taurul, Fecioara si Capricornul, corespund radacinilor si scoartei. Semnele de aer, Varsator, Gemeni si Balanta, sunt asociate florilor. In cele din urma, semnele de apa ce reunesc constelatiile Rac, Scorpion si Pesti se raporteaza la frunze si tulpini.
Interventii benefice 

Fiecaruia dintre cele patru elemente ii corespunde atat o portiune a plantei, cat si o zi anume in care sa te ocupi de ea. Aceste zile specifice sunt raportate pe calendarul lunar, care se schimba in fiecare an, din cauza duratei inegale a lunilor anului. Ordinea „zilelor” este mereu aceeasi: fructe, radacini, flori si frunze. Spre exemplu, daca Luna se afla la apogeu in constelatia Gemenilor, este in mod obligatoriu o zi in care trebuie sa ingrijesti florile din gradina.

Ziua fructelor
. Focul ofera caldura necesara dezvoltarii si producerii semintelor. Prin urmare, aceste zile sunt favorabile arborilor fructiferi precum si semintelor. Iata ce trebuie sa faci:
• Recolteaza fructele si legumele-fructe in primul patrar;
• Planteaza arbori fructiferi in ultimul patrar;
• Afaneaza superficial solul.

Ziua radacinilor. In aceasta perioada influenta astrului selenar este benefica pentru radacinile plantelor. Ce ar trebui sa faci:
• Ocupa-te de semanatul, plantatul, ingrijitul, si recoltatul legumelor de tip radacina in intervalul ultimului patrar;
• Praseste solul pentru o dezvoltare optima a plantelor;
• Solul uscat se lucreaza pe timp de seara.

Ziua florilor. Semnul de aer aduce lumina precum si un mediu favorabil pentru a pune in evidenta frumusetea si parfumul florilor precum si al legumelor cu floare. Ce ar trebui sa faci:
• Planteaza flori, in special in perioada ultimului patrar, pentru a obtine o productie considerabila;
• Praseste solul in vederea asimilarii de fosfor si potasiu;
• Profita cat mai mult de parfumul plantelor aromatice recoltate.

Ziua frunzelor. Apa actioneaza in mod direct asupra frunzelor de la plante. Aceste zile sunt favorabile in special zarzavaturilor, gazonului, arbustilor si plntelor decorative. Iata ce trebuie sa faci:
• Ocupa-te de semanarea si intretinerea zarzavaturilor;
• Recolteaza-le in ultimul patrar;
• Taie gardul natural in primul patrar;
• Tunde peluza.
Plante si zile 

Ca sa aplici calendarul lunar trebuie sa stii din ce familie face parte fiecare planta din gradina ta.
Plantele-fructe: patlageaua, castravetele, dovlecelul, mazarichea, fraga, fasolea, mazarea, arborii fructiferi, arbustii cu fructe mici ca boabele...
Plantele-radacini: usturoiul, sfecla, morcovul, telina, andivele, ceapa, pastarnacul, cartoful, ridichea, napii...
Plantele-flori: toate florile ornamentale, aromatice precum si cele care contribuie la producerea mierii...
Plantele-frunze: anghinarea, sparanghel, telina, varza, spanac, plante aromatice, praz, revent precum si diferite tipuri de salate.

Repereaza pozitia Lunii pe cer, raportandu-te la un arbore, si afla daca este in faza ascendenta sau descendenta. In primul patrar, Luna actioneaza asupra partilor aeriene ale plantelor, influentand traiectoria sevei. In acest interval, toate vegetalele cresc mai viguros, semintele se dezvolta mai repede, rasadurile se prind repede, iar fructele isi pastreaza prospetimea mult timp dupa recolta. In intervalul ultimului patrar, Luna are influenta mai mult asupra partilor vegetative din sol, adica radacinile. Acesta este momentul ideal sa plantezi arbori si rasaduri, cu conditia ca acestea sa fi fost extrase in primul patrar. Acum poti taia crengile uscate ale arborilor. Este o perioada in care iarba se dezvolta foarte mult.

Fii prevazatoare 


Calendarul lunar este util pentru ca iti arata diferitele faze ale astrului precum si ce parti ale plantelor trebuie sa ingrijesti. In functie de ce anume vrei sa recoltezi de la o planta, trebuie sa semeni, sa plantezi si sa intervii pe parcurs, in functie de informatiile reportate in calendar. Dar nu trebuie sa uiti un lucru esential: tine cont si de calitatea solului sau de conditiile climaterice. Un sol prea sec ori prea lipicios nu va fi roditor pe vreme rece sau ploioasa. De asemena, este important sa tii cont de zilele specifice fiecarei portiuni ale plantelor. In plus, Luna are influenta si asupra felului in care te ocupi de gradina. Nu te nelinisti insa. Plantele stiu sa recupereze o intarziere daca in cazul in care celelalte conditii de mediu le sunt favorabile.

Pentru a avea parte de cat mai multe satisfactii, noteaza-ti toate activitatile din gradina pe o agenda: data semanaturilor, plantarii, infloririi, recoltei, accidentelor climatice ori semne precum venirea randunicilor sau aparitia fluturilor. Nu uita sa indici si temperatura (de preferat ar fi sa respecti ora la care o iei) ori de cate ori lucrezi in gradina. Astfel, o experienta solida te va ajuta sa intelegi mai bine natura. Gica Olteanu, specialist in horticultura la Garden Center, considera ca „exista cateva conditii ce trebuie respectate pentru ca o planta sa se dezvolte cu succes: balotul plantei respective trebuie sa fie intact si trebuie sa tii cont de zona gografica a acesteia. Spre exemplu, cartoful provine din America si are nevoie de un pamant nisipos, lucru ce va fi benefic cresterii si dezvoltarii sale. Accesul animalelor la plante trebuie sa fie interzis, in special al cainilor, deoarece urina acestora este acida si poate distruge planta. Modul de viata difera de la o planta la alta, unele preferand multa lumina, altele umbra ori, din contra, exista plante 'cooperante'. Acestea se adapteaza daca sunt mutate la intervale scurte”. Nu uita insa ca exista si perioade care sunt defavorabile plantelor.

„Atunci cand ploua mult sau cand zapada este prea mare nu poti sapa si grebla in gradina”, adauga horticultorul. 
Sursa: Feminis.ro

miercuri, 15 iunie 2011

Asocierile de legume

In ton cu primavara, vin cu un articol despre asocierile culturilor de plante.
In mediul lor natural plantele nu sunt niciodata izolate, ele cresc in functie de preferintele lor, existand un proces generalizat de simbioza. In mediul artificial construit numit gradina, fiecare specie cultivata sta bine izolata de suratele ei, straturile ridicate si cararile sporind separarea. Omului ii e foarte la indemana aceasta diferentiere (e banalizata imaginea de “gradina ingrijita”, fara buruieni, cu randuri drepte, cu straturi cu un singur fel de legume etc.) insa acest sistem nu este durabil si nici folositor, nici pentru sol nici pentru legumele propriu-zise.
Exista diverse metode de a practica un gradinarit cat mai responsabil si eficient  iar printre ele se afla asocierea culturilor. Plantele se influenteaza reciproc: fie se atrag si se protejeaza, fie se resping si creeaza astfel un mediu propice bolilor/daunatorilor.
Iata o scurta trecere in revista a catorva asocieri bune sau rele dintre plante.
Plantele care se iubesc:)

  • ceapa se intelege bine cu morcovul, impreuna se protejeaza reciproc de daunatori (musculite); ceapa, de altfel, se intelege bine cu majoritatea plantelor dintr-o gradina.
  • morcovul si pastarnacul se inteleg bine cu rosia
  • rosia si telina protejeaza varza
  • varza si mazarea sunt bune prietene
  • salata protejeaza ridichile
  • busuiocul protejeaza salata
  • cimbrul indeparteaza puricii fasolei
  • usturoiul si prazul stau bine intre tufele de capsuni
  • menta si roinita protejeaza begoniile
Indepartarea naturala a daunatorilor/evitarea bolilor:
  • roinita este repulsiva deci lupta eficient contra puricilor
  • galbenelele omoara nematodele cu ajutorul excretiilor secretate de radacinile lor
  • craitele protejeaza si ele trandafirii si legumele contra nematodelor
  • mustarul este unul din cele mai bune ingrasaminte verzi de primavara (inhiba nematodele, respinge melcii) insa atentie, nu e compatibil cu toate legumele.
Insectele si animalele din gradina:
  • carabus auratus (carabus?) se hraneste cu melci si larve de insecte
  • urechelnitele se hranesc cu omizi si purici
  • buburuzele ucid puricii
  • aricii nu sunt doar simpatici dar si reduc din insectelele daunatoare culturilor (amenajati-le o gramada de lemne uscate sub care sa-si faca un culcus)
Plantele ce nu se iubesc:
  • ceapa nu se intelege bine cu fasolea si mazarea (sulful din ceapa impiedica fixarea azotului din radacinile acestora)
  • usturoiul nu se impaca cu fasolea si varza
  • varza nu se intelege cu alte varietati de varza, cu usturoiul si nici cu ceapa
  • castravetele si dovlecelul nu sunt prieteni
  • spanacul nu face casa buna cu sfecla rosie
  • morcovul nu se intelege cu menta
  • salata si patrunjelul nu trebuie sa stea unul langa altul
  • rosia trebuie sa se tina departe de sfecla, varza rosie, fenicul si mazare
Irina a venit cu niste completari:
  • “vinetele merg bine cu tarhonul (dar și cu ardeii și roșiile, toate astea au nevoie de condiții similare, deci merg bine împreună).
  • Busuiocul și crăițele sunt excelente pentru roșii, sunt și ele de băgat în strat, la fel și ceapa și usturoiul.
  • Toate legumele de primăvară (astea cu care suntem obișnuiți noi, românii), și anume salata verde, ridichile, guliile, ceapa și usturoiul verde se înțeleg de minune.
  • Pe fenicul nu-l suportă nimeni, decât mărarul. Probabil pentru că seamănă.
  • Clasicul exemplu de plante companion sunt “cele trei surori”. Tehnica se folosește și în grădinile tradiționale românești, și în cele ale amerindienilor: porumb+fasole+ dovleac/dovlecei/pepene. Funcționează de minune pentru toată lumea pentru că porumbul oferă sprijin fasolii, fasolea fixează azotul în sol și dovlecii se târăsc pe jos, păstrând solul umed.”
Bibliografie & alte info:
  • Hans Wagner, Le poireau préfère les fraises (Prazul prefera capsunele), Editions Terre Vivante, 2009
  • Doua articole despre asocierea legumelor si rotatia lor (1 si 2)
Sursa: http://www.firdepir.ro/2011/04/asocierile-de-legume/





FavorabilDefavorabil
Usturoisfecla, morcov, capsuni, salata verde, ceapa, praz, tomatevarza, fasole, mazare
Vinetefasole, ridichi, salata verde
Sfecla rosieusturoi, fasole, salata verde, ceapaspanac, tomate
Morcovusturoi, marar, varza, salata verde, ceapa, praz, mazare, rosii, ridichi, arpagicmarar (flori), alte soiuri de morcovi
Ţelinăvarza, spanac, fasole, praz, tomatealte soiuri de ţelină
Varzamorcovi, caltunas, castravete, spanac, fasole, salata verde, mazare, rosiicapsuni, usturoi, ceapa, alte soiuri de varza
Castravetemarar, busuioc, varza, fasole, salata verde, ceapa,ridiche
Spanacsfecla, morcov, varza, capsuni, salata verde, fasole, napi, ceapa, rosiisfecla rosie, spanac
Capsunilimba mielului, usturoi, spanac, salata verde, fasole, prazvarza, rosii
Fasolevinete, sfecla, telina, varza, castraveti, spanac, capsuni, rosii, cimbruceapa, usturoi, mazare, praz
Salatamarar, vinete, sfecla, limba mielului, morcov, asmatui, castravete, spanac, capsuni, ridichitelina, patrunjel
Pepene galbenfasole, salata verdecastravete, dovleac placintar
Napmarar, spanac, mazare, salata verde, rosii
Ceapausturoi, sfecla rosie, morcov, castraveti, salata verde, rosiivarza, fasole, praz, mazare
Prazusturoi, morcov, telina, capsuni, rosiifasole, mazare
Mazăremorcov, telina, varza, gulie, ridichi, salatausturoi, ceapa, fasole, ceapa, tomate
Ridichevinete, morcovi, salata verde, rosii, fasole, mazareasmatui, castravete
Rosiiusturoi, morcov, telina, varza, spanac, fasole, napi, ceapa, busuioc, patrunjel, prazsfecla rosie, capsuni, mazare
 

luni, 13 iunie 2011

Sirop de rubarba

Siropul de rubarba este usor de preparat si foarte aromat. Este potrivit pentru zilele calduroase de vara. Se serveste cu gheata. Acest sirop poate fi depozitat la rece cateva zile.

Ingrediente pentru siropul de rubarba
 

  • 6 tije de rubarba taiate in cubulete
  • 400 grame zahar
  • 400 ml apa.

Cum se prepara siropul de rubarba
 

Intr-o cratita, pune la fiert rubarba cu zaharul. Amesteca si lasa cateva minute pe foc.

Adauga apoi si apa si lasa pe foc pana da in clocot.

Da apoi focul mai mic si lasa rubarba sa mai fiarba 15 - 20 de minute.

In acest moment, rubarba trebuie sa fie frageda iar sucul putin gros.

Ia siropul de pe foc si lasa sa se raceasca la temperatura camerei.

Cand s-a racit complet, scurge siropul printr-o sita, indepartand pulpa de rubarba.

Cum se serveste siropul de rubarba
 

Siropul de rubarba se serveste rece.

sâmbătă, 11 iunie 2011

Gem de capsuni

Avem nevoie de:
- 4kg de capsuni (atat am folosit eu, voi puteti folosi oricate)
- 4kg de zahar


Foarte important de stiut este ca la fiecare kg de capsuni se pune un kg de zahar pentru ca altfel gemul nu sta sau trebuie pus conservant (eu nu sunt de acord cu conservantul in mancare).

Se spala bine capsunii, se rup coditele si se lasa de dimineata pana seara la macerat, intregi, impreuna cu 2 kg de zahar. Dimineata se capsunii la fiert intr-o oala mare si se adauga restul de zahar.



Se fierb la foc mic destul de multe ore. Nu are rost sa va spun un numar exact pentru ca depinde de cat de tari sunt capsunii, de cat de repede fierb etc. Ale mele au fiert in jur de 6 ore la foc mediu. Important este ca un semn ca sunt gata de fiert este faptul ca nu mai fac spuma. Nu turnati gemul in borcane, daca are spuma deasupra, pentru ca se zahariste, arata urat.




Dupa ce gemul este fiert se pregatesc borcanele, respectiv se spala toate, se sterg bine si se sterilizeaza cateva minute in cuptor. Borcanele trebuie sa fie calde cand turnati gemul in ele.



Se toarna gemul in fiecare borcan, se infileteaza capacul si se pregateste "dunstul" uscat. Dunstul uscat este mult mai putin complicat decat cel umed si consider eu, mai eficient.




Pentru dunst se intinde pe jos o patura, pe care se pun borcanele, asezate in punga de plastic. Rasuciti punga astfel incat sa nu treaca de capacul borcanului, pentru ca gemul se poate strica din cauza condensului.



Se acopera borcanele cu patura, in caz ca este o patura mai subtire se dubleaza cu o alta patura si se lasa la dunst 1-2 zile pana cand borcanele, respectiv gemul, sunt reci.




Eu pun capsunii la fiert intregi pentru ca oricum se inmoaie si se sfarma in timpul fierberii, iar daca raman cativa intregi e cu atat mai bine pentru ca fac savoarea gemului.

 

vineri, 10 iunie 2011

Plante contra insectelor

Busuiocul alungă muştele. Pune bucheţele de busuioc în dreptul ferestrelor.

Menta are puterea de a alunga furnicile, deoarece aceste insecte nu suportă nici mirosul, nici gustul acestei plante.

Frunzele de pelin te ajuta să scapi de fluturii de noapte.

Gândacii de bucătărie – un remediu excelent împotriva lor e
dafinul. Presară foi de laur prin colţurile bucătăriei. Ar fi bine să mai pui câteva şi pe dulapuri. Gândacii nu suportă mirosul dafinului.

Se stie ca moliile nu suportă levănţica.

Frunzele de nuc ţin ţânţarii la distanţă. Uleiul de lavanda, de roinita sau cuisoare alunga de asemenea tantarii.

joi, 9 iunie 2011

Sirop din flori de soc

Ingrediente pentru o portie:

- 1 kg. flori de soc (chiar 1 1/2 kg.)
- 5 litri apa
- 6-8 lamai
- 5 kg. zahar
- 100 g. sare de lamaie

...noi am facut 3 portii :))) ...asta ca sa nu va debusoleze pozele :P


Se prepara destul de usor, ba chiar foarte usor, daca alegeti sa faceti numai o portie :))
Se culeg florile de soc (daca aveti o mami scumpa pe-acasa si un vecin, tare de nadejde, numit Nelus, treaba decurge foooarte usor :P...au mers dupa ele pana dupa dalma (stiti ce-i aia?! :D) taman intr-o padurice, unde cica s-ar afla regatul florilor de soc, hi, hi...)
Au strans ce-au strans, si au venit acasa cu un "sac" mare de minunatii bine-mirositoare :))


In continuare...se scutura florile de impuritati (daca le spalati, isi vor pierde din aroma fermecatoare :P) ...sau daca totusi nu va simtiti confortabil facand (doar) asta :P...le cufundati rapid in apa rece, cum am facut eu la socata ;)


Ceea ce urmeaza e destul de sadic :))) ...adica va trebui sa alegeti doar florile de pe crengutele de soc, operatiune de care se ocupa cu succes (si) mezinul familiei (pupa mami manutele lui harnicute :P) ...si care, la o asemenea cantitate, a cam durat ceva :)))


Se aseaza florile intr-un vas incapator:


Lamaile se taie felii si se amesteca cu florile.
Se pune apa la fiert, se lasa sa dea cateva clocote, dupa care se da deoparte si se lasa la racit timp de 10-15 minute; se toarna apoi peste flori si lamai:


Se amesteca totul bine si se lasa la rece 3-4 zile, cu un capac sau ceva greu deasupra, pentru a tine florile si lamaile sub apa; in fiecare zi, se amesteca usor, "compozitia" :P


Se storc cu mana florile si feliile de lamaie, bine, bine :)) ...si se strecoara de doua ori printr-o sita deasa, tifon, etc...
Noi, dupa cum vedeti, ne-am folosit si de sita de la espressorul de cafea :P



Apa rezultata se pune la fiert impreuna cu zaharul (la 1 litru de apa se adauga 1 kg. de zahar) si sarea de lamaie:


Dupa ce zaharul s-a topit iar siropul a dat 2-3 clocote, se ia de pe foc:


Se toarna fierbinte in sticle curate si uscate in cuptorul fierbinte:


Se leaga imediat cu celofan sau capace:


Siropul obtinut este absolut minunat, si merge grozav de bine cu niste cuburi de gheata si-o apa minerala, ori plata:




P.S. Daca vi se pare prea mare cantitatea de zahar, puteti s-o micsorati...chiar cu un kg :)


Sursa: http://savalaura.blogspot.com/2010/06/sirop-din-flori-de-soc.html 



miercuri, 8 iunie 2011

Soc, bradulet, flori si capsuni



Soc facut la rece,adica fara soare,doar din flori de soc, lamaie si zahar(trebuie pus mai mult)



Suc de soc,asa cum e in reteta, numai bun de baut




Bradulet 


Menta salbatica din gradina.


Flori


Flori de soc.


Capsuni foarte dulci, asa e soiul nu prea se fac rosii ca la market.

luni, 6 iunie 2011

Secretele traditionalului suc de soc

Socata este o bautura traditionala romaneasca degustata si apreciata de multe generatii. Din aromele copilariei fiecaruia nu lipseste gustul minunat al acestei bauturi racoritoare. Pentru ca se apropie 1 iunie si pentru ca este sezonul socului, puteti sa va bucurati copilasii din familie cu traditionala bautura romaneasca.  
Se poate prepara si in extrasezon din flori uscate de soc care se pastreaza in pungi de hartie tinute la loc racoros. Trebuie tinut cont ca se mai pierde din aroma florilor prin procesul de uscare, de aceea se pun in plus inca 2-3 flori uscate la reteta de socata. 

Florile de soc sunt recomandate ca terapie pentru combaterea multor afectiuni: digestive (au proprietati diuretice si laxative), respiratorii (raceala, gripa si bronsita), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutritie (in cura de slabire).

In continuare, va propunem o reteta simpla de socata.

Ingrediente
10-12 flori mari soc (se pot adauga si mai multe daca va place sucul mai concentrat)
1 kg de zahar (se poate inlocui cu miere)
2-3 lamai mari
8 gr drojdie proaspata
8 litri de apa rece 
un borcan de 10 litri

Mod de preparare
Se spala florile de soc si se pun pe fundul borcanului. Se adauga zaharul si sucul de lamaie, plus cojile de lamaie taiete felii (se poate pune si coaja de lamaie rasa). Apoi se pune apa cat sa acopere totul si se lasa pana a doua zi la macerat. 
A doua zi se umple borcanul cu apa rece, se amesteca, se adauga drojdia (care ajuta la fermentatie), se acopera cu un tifon si se mai lasa 2 sau 3 zile intr-un loc cald si insorit (depinde cat de cald este in locul de depozitare). 

In fiecare zi se amesteca lichidul din borcan, dimineata si seara. Ca sa va asigurati ca totul decurge bine, gustati amestecul, in felul acesta veti stii cand este gata. Atunci cand a ajuns la nivelul de aciditate dorit, strecurati socata, puneti-o in sticle si depozitati-o in frigider. Socata se serveste rece. 

O cura de 2 saptamani, cu cate 1 litru socata pe zi, are efecte remarcabile la persoane cu surmenaj nervos, astenie.
Sursa: Suc de soc

miercuri, 1 iunie 2011

Nutritie Constienta

Am uitat ca in secolele trecute cultivarea, prepararea si consumarea hranei erau acte sacre, am uitat ca in casele din vechime bucataria reprezenta centrul casei, "vatra", cu rol in consolidarea relatiilor familiale. Am uitat ca starea de spirit a stapanei casei se transfera in hrana in timp ce ea gatea. Am uitat ca Hipocrate spunea "fie ca hrana sa-ti fie leac si leacul sa-ti fie hrana".
Am uitat sa ne hranim constienti de importanta acestui act. Consumam hrana haotic, din motive total diferite decat acela de a ne ajuta trupurile si mintile sa ne poarte prin lume in mod armonios si sanatos. 
In alergatura noastra nebuna de fiecare zi cei mai multi am ajuns sa ignoram total modul in care ne hranim. Consumam hrana haotic, fara constiinta faptului ca acesta este un act sacru, prin care hrana si noi devenim una. Marul din care muscam este pe cale de a se abandona pe sine, devenind o pare a corpului nostru. In ultima vreme au aparut o multime de carti, emisiuni si cursuri privind alimentatia. Si totusi subiectul este tratat in continuare dintr-o perspectiva limitata. Accentul cade cel mult pe CE mancam, dar aproape niciodata pe CUM mancam. Si astfel, chiar daca am inceput sa ne interesam de diete, minerale, enzime, nutrienti, alimente bio si asa mai departe, mancam in continuare pe fuga, in timp ce conducem, in pat, uitandu-ne la televizor, scriindu-ne proiectele la calculator sau certandu-ne cu iubitul la telefon. Adica facem toate aceste lucruri in timp ce habar nu avem ca mancam. Acest seminar nu este un curs teoretic despre nutritie, gastronomie sau slabire. Este un seminar nascut dintr-o experienta personala de intelegere a bolii si a rolului acesteia de a transmite un semnal de alarma. Este un seminar nascut din practica, din alegerea constienta, zi de zi, de a consuma hrana ce place corpului si nu hrana ce place poftelor. Este un seminar despre experienta personala a reimprietenirii corpului cu hrana, mintea si emotiile, ca urmare a unor alegeri nutritionale noi.
Acest seminar este dedicat tuturor celor ce cauta remedii la disfunctionalitatile corpurilor lor, celor ce se simt din ce in ce mai obositi fara cauze evidente, celor ce au devenit constienti de importanta hranei dar nu au informatii concrete despre punctul de plecare sau locurile concrete de unde isi pot procura hrana ideala. Dar este dedicat si celor ce simt intutiv ca e timpul sa adopte noi obiceiuri alimentare si nu stiu cum si de unde sa isi ia puterea de a schimba ceva, cat si celor asaltati de informatii adesea divergente pe aceasta tema, care cauta acum repere noi, simple, de bun simt, care sa rezoneze cu fiinta lor. Este dedicat tuturor celor care simt ca actul de a manca merita sa fie mai mult decat un automatism, devenind in schimb un gest de armonizare constienta cu energiile intregului Univers si o celebrare a Fiintei noastre Complete.


Seminar: Dana Lupu - Echipa Asociatia de Terapii Transpersonale