vineri, 30 septembrie 2011

Salata de fructe

Ingrediente:
1 mar
1 para
1 banana
seminte de floarea soarelui
mac
nuca de cocos razuita, ghibir,ananas
migdale, fistic, alune
seminte de susan
polen
miere

Fructele se taie bucatele (banana,mar, para) si se aduga fructele uscate(mac, seminte de susan, nuca de cocos, polen) si la sfarsit se adauga mierea.



 Asa arata cand e gata.


Puteti pune orice fructe aveti in camara.


Pofta buna.

miercuri, 28 septembrie 2011

Telina cu maioneza

Ingrediente: 
1 telina
1 ou
1 lingura de mustar
ulei

Telina se curata si se da prin razatoarea mare. 
Spargem un ou si separam galbenusul de albus, galbenusul il punem intr-un bol, impreuna cu mustarul si uleiul care se adauga treptat. Se amesteca pana cand cantitatea de maioneza acopera toata telina rasa.

Asa arata cand e gata.


Pofta buna !

sâmbătă, 24 septembrie 2011

Ceva dulce cu hrisca



Ingrediente:hrisca, praf de roscove si miere

Hrisca se fierbe . Se stecoara de apa si se pune intr-un bol. Se adauga praful de roscove si miere dupa gust.

marți, 13 septembrie 2011

Cum combinam alimentele?

Teoria nutritiei se bazeaza pe ipoteza ca absorbtia necorespunzatoare a alimentelor cauzeaza degenerarea tesuturilor si de aceea combinarea alimentelor este cheia unui metabolism perfect. Nu este suficient sa furnizam corpului elementele necesare, ci mai important este ca ele sa fie utilizate de organism. Este foarte posibil sa te hranesti corect, insa organismul sa nu beneficieze de acesti nutrienti tocmai datorita interferentei alimentelor incompatibile la aceeasi masa. Astfel apare digestia alterata.


Exista doua tipuri de digestie:
Digestia acida are loc atunci cand consumam carne, peste, oua, branza, si are loc in stomac, in prezenta acidului clorhidric si a pepsinei. In general, proteinele sufera transformari in stomac prin intermediul digestiei acide.
Digestia alcalina apare cand sunt consumate zaharuri si fainoase, are loc in intestinul subtire, in prezenta amilazei, care descompune carbohidratii. Grasimile trec neschimbate prin stomac, iar la intrarea in intestinul subtire, determina vezica biliara sa dreneze bila pentru a emulsifia grasimile. Daca exista in acelasi moment carbohidrati in intestin, mediul alcalin creat de ei va fi neutralizat de acizii grasi, amilaza este inhibata, iar carbohidratii raman nedigerati, fermenteaza, si de aici apar toate starile neplacute datorate unei digestii incomplete.
Spre exemplu, combinatia de proteine si carbohidrati inhiba absorbtia principiilor nutritive, provocand astfel o serie de insuficiente in organism. De asemenea, mineralele si vitaminele nu sunt absorbite si se ajunge astfel la degenerarea unor tesuturi si la scaderea rezistentei si a imunitatii. Astfel apar infectiile si, implicit, bolile.
Mai clar, putem de exemplu sa mancam branza (bogata in calciu) cu paine (bogata in carbohidrati) la aceeasi masa si, in acest fel, in intestinul subtire are loc un proces alcalin, datorat consumului de carbohidrati. Foarte putin calciu va fi disponibil sa se absoarba, intrucat in mediu bazic calciul da reactii prin care se transforma in compusi neabsorbabili. Si astfel, indiferent de cantitatea de branza consumata, putem avea o deficienta de calciu. Asadar, mediul trebuie sa fie acid si nu alcalin pentru a avea o absorbtie maxima de calciu.

Reguli de combinare a alimentelor:
1. combinatia intre carbohidrati (cartofi, paste, cereale, paine, dulciuri, etc) si grasimi (unt, sunca, smantana, etc) este interzisa. Atentie! Nu trebuie eliminate aceste alimente, ci doar trebuie consumate la momente diferite;
2. combinatia de carbohidrati cu proteine (carne, peste, oua, branza, etc) este interzisa;
3. combinatia de proteine cu grasimi este permisa;
4. carbohidratii se consuma individual, necombinati, la o masa.
In concluzie, trebuie consumate toate tipurile de nutrienti, in combinatiile prezentate mai sus, avandu-se in vedere diversitatea si varietatea alimentelor. Practic, la o masa se pot consuma carne, oua, peste, branza, cu legume proaspete, sub forma de salate sau preparate la abur. Fructele trebuie consumate doar proaspete, la mese separate.

Grupa de alimente

Combinatie corecta

Combinatie gresita

Carne (toate tipurile)Legume verziLactate
Grasimi
Fructe
Grasimi (unt, smantana, uleiuri)Legume verziCarbohidrati
Alimente ce contin amidon
Fructe dulci (fructe uscate, banane, mere, struguri, etc)NecombinateFructe acide
Alimente ce contin amidon (paine, cereale, cartofi, orez, paste, etc)
Proteine
Fructe acide (portocale, grapefruit, kiwi, etc)Combinate intre eleZaharuri
Alimente ce contin amidon
Proteine
Legume verziProteine
Carbohidrati
Lapte
Legume uscateLegume verziProteine
Grasimi
Fructe
Nuci si aluneNecombinateLactate
Grasimi
Alte proteine
OuaLegume verziLactate
Alte proteine
Fructe
BranzaLegume verziLegume uscate
Alte proteine
Fructe
LapteNecombinatLegume
Proteine
Alimente ce contin amidon
Pepene (toate tipurile)NecombinatToate alimentele
CerealeLegume verziLapte
Proteine
Grasimi

sâmbătă, 3 septembrie 2011

Suc de rosii/bulion pentru iarna



Ingrediente: 
 

Rosii foarte bine coapte
sare  
 

Mod de preparare:
Este greu de aproximat cantitatea de rosii, pentru ca aceasta difera de tipul de rosii pe care-l folositi, unele sunt mai zemoase, altele mai carnoase, s.a.m.d. Rosiile bine coapte se spala se taie feliute si se pun la fiert intr-un castron mare.Se invarte cu lingura de lemn ca sa nu se prinda de fund. Cind s-au zdrobit si sunt fierte rosiile le dam prin masina de stors rosii avind grija ca sunt fierbinti. (Pentru a scurta timpul de fierbere punem la fiert inca de la primul vas pe care-l obtinem de la stors si adaugam treptat.) Sucul obtinut se pune din nou la fiert si se fierbe pina se mai ingroasa putin. Adaugam o lingura de sare la 1 litru de suc de rosii obtinut. Lasam sa fiarba pana ce se obtine o pasta omogena, asemeni smantanii. In acest timp punem la copt (in cuptor sau pe aragaz) sticlele in care vom pastra sucul.Cand este gata punem sucul fierbinte in sticlele fierbinti,(cu un prosop pentru a nu vă arde). punem capacele si acoperim toate sticlele cu paturi. Lasam asa la sterilizat timp de 24 de ore. Apoi se pun in camara(pivnita).
  1. Pentru o eficienta maxima, treceti de cateva ori cojile prin masina de tocat, pana cand ies aproape uscate.

2. Sucul de roşii este reuşit dacă, a doua zi, apa prinde a se ridica la suprafaţă.
pentru bulion:
  1. Lăsaţi zeama de roşii obţinută prin tocarea lor deoparte, într-un loc răcoros, timp de aproximativ 1 oră până când partea groasă se decantează şi apa se ridică la suprafaţă.
  2. Îndepărtaţi cu o lingură apa ridicată la suprafaţă.
  3. Puneţi la fiert zeama rămasă.
  4. Fierbeţi la foc mic, amestecând din când în când, timp de 2-3 ore (în funcţie de concentraţia dorită), până când bulionul bolboroseşte la suprafaţă asemeni unei mămăliguţe pripite.
  5. Opțional, puteți pune zahăr (max 1 lingură la 5 litri de bulion) și/sau sare după gust.
  6. Turnaţi bulionul fierbinte, în sticle sau borcane fierbinţi, sterilizate.
  7. Astupaţi sticlele sau borcanele cu dopuri sau capace potrivite.
  8. Înveliţi cu pături până a doua zi.
  9. Depozitaţi la rece, în spaţii uscate şi întunecate.
Sucul de roşii şi bulionul se păstrează în acest fel pentru mai multe luni. După ce desfaceţi sticlele sau borcanele, puteţi păstra restul, acoperit, în frigider, pentru câteva zile.
 Sfaturi:
Atenţie să nu vă ardeţi când turnaţi sucul de roşii sau bulionul în sticlele fierbinţi. Aşezaţi sticlele sau borcanele într-un vas atunci când turnaţi lichidul fierbinte pentru a preveni accidentele cauzate de eventualele fisurări ale recipientelor.

 Dacă sucul de roşii / bulionul s-a răcit, îl puteţi turna în sticle sau borcane reci şi, ulterior, să-l introduceţi la timp de 1 oră la cuptor, la foc mic spre mediu, într-o cratiţă cu apă.

Opţional, puteţi conserva în sucul de roşii ierburi aromate (pătrunjel, ţelină, mărar, leuştean, tarhon etc) ale căror frunze, spălate şi tocate, le adăugaţi în partea finală a preparării.

Dacă nu aveţi maşină de separat cojile şi seminţele, fierbeţi roşiile cu tot cu sâmburi şi seminţe şi câteva căni de apă. După ce sucul de roşii a fiert, treceţi-l printr-o sită deasă.
 

joi, 1 septembrie 2011

Cum sa folosesti tarhonul in bucatarie

Cum sa folosesti tarhonul in bucatarie


Tarhonul este o planta perena, cunoscuta si sub numele de "iarba dragonului" (Herba Dracunculi). In gastronomia franceza, tarhonul este adesea utilizat. Planta aromatica se foloseste la preparatele din carne de pui, peste, lasagna, precum si la felurile de mancare pe baza de ou.

 

Cum alegi si depozitezi tarhonul

In ceea ce priveste tarhonul proaspat, frunzele acestuia nu trebuie sa fie decolorate sau vestejite. Doua tipuri cunoscute de tarhon sunt cel frantuzesc si cel rusesc. Tarhonul frantuzesc este in general considerat cel mai bun. In orice perioada din an se gaseste pe rafturile magazinelor tarhon uscat.

Inveleste planta intr-o hartie si apoi pune-o intr-o punga de plastic cu gaurele. Tine tarhonul in frigider. Va rezista insa destul de putin, 4-5 zile, astfel incat este bine sa-l folosesti cat mai curand.

Utilizarea tarhonului in bucatarie
 

Tarhonul este un condiment folosit pentru a aroma mancarurile pe baza de pui, peste, fructe de mare, legume (ciuperci, ceapa, cartofi, praz, conopida, rosii, morcovi, sparanghel, broccoli, fasole), branza, orez si in diverse sosuri. Sosul Bearnaise are la baza aceasta planta aromatica. De asemenea, se obisnuieste sa se aromeze otetul sau uleiul punand in el o crenguta de tarhon. Tarhonul este pus in branzeturi, iaurturi, in smantana si diverse sosuri. De exemplu, tarhonul poate fi pus in maioneza pentru a pregati oula umplute cu maioneza si somon. Alte sosuri in care se pune tarhon, pe langa Bearnaise, sunt sosul tartar sau sosul hollandaise.

Planta poate fi pusa in mancare atat sub forma proaspata, verde, cat si sub forma uscata. Din cauza aromei sale destul de puternice, care tinde sa domine alte arome, aceasta planta aromatica trebuie folosita cu masura. Frunzele proaspete de tarhon au o aroma mai puternica decat tarhonul in stare uscata.

Aroma persistenta a tarhonului face ca acest condiment sa fie adaugat in mancare la finalul prepararii acesteia. Se folosesc frunzele verzi pentru aromatizare si crengutele infrunzite pentru decorarea preparatelor.