joi, 26 aprilie 2012

Leusteanul

Leusteanul (Levisticum officinale) este o planta perena, originara din zona mediteraneana, cultivata pentru frunzele si semintele sale. Leusteanul poate creste pana la inaltimi de 1-1,5 m. Tulpinile sunt groase, tubulare iar frunzele sunt de culoare verde inchis, stralucitoare.
Radacina leusteanului este pivotanta si de foarte mari dimensiuni, putand atinge lungimi de peste 1 metru, fapt care face ca leusteanul sa fie relativ rezistent la seceta.  Florile sunt mici, de culoare galben deschis, dispuse in ciorchini sub forma de umbrela.
leustean 2  leustean 3

Infiintarea culturii de leustean se poate face prin insamantare direct in camp, prin producere de rasaduri in rasadnite reci si plantarea sau prin despartirea tufelor. Semanatul se poate face toamna, dar si primavara, in luna martie. Ca schema de plantare utilizati 20 cm distanta intre plante pe rand si 40 cm intre randuri.
leustean 4  leustean 5
Leusteanul are pretentii reduse fata de factorii de vegetatie, ca pozitie prefera locurile umbrite, face fata temperaturilor scazute din perioada iernii si este rezistent la seceta.Lucrarile de ingrijire a leusteanului sunt minime si se refera la raritul culturii, indepartarea buruienilor,  irigare in caz de seceta prelungita si indepartarea tijelor forale in cazul in carese doreste o dezvoltare mai puternica a foliajului.
leustean 6  leustean 7

Frunzele de leustean se pot recolta pe durata verii, in functie de necesitati. Toamna frunzele se culeg si se pot pune la uscat, se pot congela sau pastra in borcane cu adaos de sare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu