vineri, 23 noiembrie 2012

ȚELINA


Sucul de țelină este foarte nutritiv și unul din cele mai hidratante alimente pentru corp pe care le putem consuma. Deoarece are calități puternic alcalinizante, echilibrează pH-ul corpului, foarte important pentru menținerea sănătății. Încă din antichitate, țelina a fost considerată o plantă medicinală și a fost utilizată pentru a trata multe probleme de sănătate. Mineralele, vitaminele și substanțele nutritive conținute sunt în proporție foarte echilibrată. Frunzele de țelină sunt foarte bogate în vitamina A, în timp ce tulpina este o sursă excelentă de vitaminele B1, B2, B6 și C, precum și de potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu și aminoacizi esențiali.

Acest super-aliment conține și o concentrație importantă de fitohormoni, precum și uleiuri esențiale speciale, care conferă țelinei mirosul caracteristic. Aceste uleiuri au un rol important în reglarea sistemului nervos și au un efect relaxant.

Țelina este bogată în sodiu, de o calitate diferită decât cel din sarea de masă. Aceasta conține compuși anorganici, nesolubili, care pot duce la dezvoltarea varicelor,întărirea pereților vasculari, și alte probleme de sănătate. Cu cât sarea, inclusiv cea de mare, este mai albă, înseamnă că a fost procesată, iar mineralele și nutrienții conținuți au fost distruși.

Sodiul conținut în țelină este organic (viu), solubil și este esențial pentru corp. Sarea organică permite corpului să utilizeze și ceilalți nutrienți ce intră în corp. Fiecare celulă din corp este „scăldată” în mod constant într-o soluție de sare, iar dacă nivelul salin nu este optim, apare deshidratarea. De aceea, sucul de țelină este o băutură rehidratantă perfectă pentru atleți.

Alte beneficii ale sucului de țelină

-Bun împotriva cancerului – este cunoscut faptul că țelina conține cel puțin 8 grupuri de substanțe anicancerigene. Un studiu efectuat de Universitatea Rutgers din New Jersey a demonstrat prezența în țelină a unor componente ce împiedică creșterea și migrarea celulelor canceroase în corp. Conține, de asemenea, acizi fenolici ce blochează acțiunea unor substanțe asemănătoare hormonilor, numite prostaglandine, ce favorizează creșterea tumorală. Cumarinele, alți fitonutrienți din țelină, ajută la prevenirea acțiunii distructive asupra celulelor a radicalilor liberi, preîntâmpinând dezvoltarea cancerului de colon și stomac.

-Scade colesterolul – studii de laborator au indicat că butil-ftalida din țelină poate reduce nivelul de LDL colesterol (rău). Conform rezultatelor studiilor efectuate la Universitatea din Chicago, consumul a 2 tije de țelină pe zi poate reduce colesterolul cu 7 procente. Țelina favorizează creșterea secreției de acizi biliari, cu rol în dizolvarea colesterolului din corp.

-Ajută la digestie – conținutul mare de fibre, precum și nutrienții speciali eliberați din acestea prin stoarcerea țelinei, au un rol mare în întreținerea și favorizarea mișcărilor peristaltice ale intestinului. Această caracteristică face țelina un laxativ foarte bun. Ajută, de asemenea, la relaxarea stărilor nervoase cauzate de laxativele chimice.

-Diuretic – Potasiul și sodiul conținuți în sucul de țelină sunt excelenți reglatori ai echilibrului apei în corp, stimulând producerea de urină și favorizând eliminarea fluidului în exces din corp.

-Antiinflamator – poliacetilena este un antiinflamator excelent, ușurând simptomele în artrita reumatoidă, osteoartrită, gută, astm bronșic și bronșită. Un alt studiu publicat atestă că un fitonutrient puternic, numit luteolină previne activarea focarelor din creier răspunzătoare pentru inflamarea organelor. Luteolina inhibă, de asemenea, producția în exces al factorului de necroză tumorală alfa (TNF-alpha), direct răspunzător de producerea inflamației. Sucul de țelină este cel mai eficient și mai nutritiv mod de a consuma țelina, de aceea persoanele cu suferințe inflamatorii pot consuma acest suc de câte ori doresc, fără risc de supradozare.

-Scade tensiunea arterială – potențialul țelinei de a scadea tensiunea arterială a fost recunoscut demult de medicina chinezească. Studiile au indicat că consumul zilnic a sucului de țelină timp de o săptămână, scade semnificativ tensiunea arterială. Un compus numit ftalidă ajută la relkaxarea pereților arteriali, dilatând vasele și permițând sângelui să curgă fără obstacole. Ftalidele reduc și hormonii de stres, a căror acțiune este de a produce vasoconstricție. Ftalidele reduc tensiunea arterială cu 12-14 procente dar, în mod surprinzător, nu reduc mai mult tensiunea scăzută.

-Insomnia – Mineralele și uleiurile esențiale din sucul de țelină au un efecte relaxant asupra sistemului nervos, fiind benefic pentru insomniaci. Nivelul crescut de magneziu ajută relaxarea și obținerea unui somn odihnitor.

-Scăderea în greutate – consumul zilnic de suc de țelină ajută la atenuarea poftei de a mânca dulce.

-Eliminarea și prevenirea calculilor (pietrelor) – Sucul de țelină este un excelent stimulator al eliminării de toxine din corp, favorizând spargerea și eliminarea calculilor urinari și ai veziculei biliare. Acest delicios suc previne reformarea pietrelor la cei care au mai avut această problemă.

-Îmbunătățește sexualitatea – Sucul natural de țelină este benefic în caz de lipsă a libidoului, și totuși nu dă supraexcitație, cum o fac alte medicamente. Țelina echilibrează sistemul și nu îl stimulează.
(traducere Edith Kadar)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu