duminică, 21 aprilie 2013

Cum sa cresti conopida



conopida
Conopida este crescuta pentru coroana sa hranitoare, de obicei de culoare alba. Planta poate fi cultivata pe toata perioada anului, atata timp cat este aleasa specia potrivita anotimpului. Pentru ca leguma are nevoie de spatiu nu este indicat sa fie cultivata in gradini de dimensiuni mici.


In general, leguma este o planta care se dezvolta in temperaturi moderate (caldura mare ii diminueaza cresterea). Va trebui sa fii atent la soiul de conopida pe care urmeaza sa il plantezi pentru a sti din timp cum sa te pregatesti.
Totusi, conopida cere ceva mai multa atentie si ingrijirire decat varza, dar cu putina grija, aceasta leguma poate fi cultivata foarte usor de catre oricine. Pentru ca lucrurile sa fie mai usoare, iata cativa pasi care ar trebui urmati atunci cand vrei sa incepi cresterea conopidei.

1 Pregatirea


Sapa pamantul, dar fa-o cu luni inainte de plantarea propriuzisa. Solul este mult mai roditor, iar conopida se va dezvolta mult mai bine intr-un pamant sapat cu cateva luni inainte, decat cu cateva saptamani. Atunci cand lucrezi solul, adauga in pamant ingrasamant organic pentru plante. Terenul in care urmeaza sa fie plantata conopida trebuie sa fie drenat foarte bine si va trebui sa fie tratat cu un strat de var.

2 Insamantarea


Semintele de conopida se cresc mai intai in ghivece, intr-un mediu inchis. Acestea se aseaza in pamant la o adancime de 1/2 cm. Dupa ce semintele au germinat, aseaza ghivecele intr-un loc cu lumina multa, la o temperatura de aproximativ 15 gr Celsius.
Pentru a avea o planta mai rezistenta, "caleste-o" la temperatura de afara. Treptat, timp de sase saptamani, expune ghivecele cu rasaduri de conopida mediului extern si soarelui, crescand treptat timpul pe care plantele il petrec afara.
Dupa ce aceasta perioada de "acomodare" s-a incheiat poti sa incepi plantarea in gradina. Semanarea rasadurilor se va face pe randuri, cu mladite asezate in pamant la o distanta de 60 cm una fata de celalalta si cu distanta dintre randuri de 100 cm.
Daca vrei sa cultivi varietati de conopida de vara, va trebui sa incepi plantarea lor din luna ianuarie si sa le plantezi afara in luna martie pentru a avea recolta in luna iunie sau iulie. Daca vei face plantarea in luna aprilie, recolta va fi gata in luna august sau septembrie.
Varietatile de conopida de toamna se vor planta in ghivece in luna aprilie si vor fi mutate in pamantul de afara in luna mai pentru a avea o recolta pe la sfarsitul lunii iunie. Pe de alta parte, soiurile de iarna cer plantarea semintelor in luna mai si transferarea rasadurilor in gradina in luna iulie.

3 Ingrijirea


Conopida are nevoie de apa. Un sol umed va face planta sa dezvolte o coroana de flori mult mai bogata, de aceea, mai ales pentru soiurile de vara, este necesara udarea permanenta. Pamantul in care a fost sadita conopida nu trebuie sa fie uscat.
Pentru a mentine umiditatea solului presara un strat de mulci. Un alt pericol la care trebuie sa fii atent este cel reprezentat de daunatori. Mustele sunt inamicii principali ai acestei legume.

4 Recoltarea


Dimensiunile coroanei conopidei pot fi diferite in functie de specie. O conopida va putea fi culeasa atunci cand meristemul nu va mai fi acoperit de fruzele plantei.
Conopida se culege dimineata, cand este mai suculenta si se va face prin taierea tulpinii cu un cutit. Totusi, taierea trebuie sa se faca in asa fel incat o parte din fruzele plantei sa ramana inca atasate pentru a proteja coroana. Totodata, conopida trebuie culeasa inainte sa ajunga la maturitate. O conopida matura si trecuta de perioada de recoltare , are florile meristemului deschise si decolorate.

5 Depozitarea


Conopida poate fi pastrata proaspata timp de trei saptamani pritr-o metoda foarte simpla. Dupa ce a fost culeasa, conopida se aseaza cu meristemul in jos si se pulverizeaza cu apa in fiecare zi. O alta medota de depozitare este prinderea funzelor cu un elastic peste corona sau inghetarea legumei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu