vineri, 2 august 2013

Tinerete fara batranete prin puterea plantelor medicinale

În medicina tradiţională ayurvedicã se ştie că oamenii au o vârstă cronologică, o vârstă biologică şi o vârstă spirituală, ultima dintre acestea măsurându-se nu în ani, ci în gradul de maturitate spirituală. Cu cât această vârstă spirituală este mai mare, cu atât mai tineri ne vom simţi în interior – lucru care se va reflecta şi în exterior. Vârsta cronologică nu putea fi modificată, oricât ne-am dori noi lucrul acesta, însă putem face ceva ca vârsta noastră biologică sau vârsta metabolica să fie cât mai mică.

         Aspectul corporal este direct influenţat de procesele metabolice şi endocrine din organism. Un metabolism bun presupune o asimilare corespunzătoare a nutrienţilor şi o eliminare rapidă a toxinelor şi substanţelor reziduuale din organism, un “foc” digestiv bun – şi, implicit, un corp armonios.
        În acest articol vom vorbi despre 5 plante medicinale cu proprietăţi anti-ageing care ne pot ajuta foarte mult, mai ales dacă sunt folosite din timp, în procesul de întinerire şi menţinere.
       În primul rând, este important să ştim că pentru a beneficia de principiile active din plante, este ideal să le consumăm sub formă de pulberi, măcinate cu ajutorul unei râşnite electrice şi administrate sublingual, preferabil pe stomacul gol, sau cu cel puţin 30 minute înaintea meselor. Plantele se ţin sub limbă timp de 10-15 minute, după care le înghiţim cu apă. Administrarea sublinguală face ca substanţele active din plante să pătrundă rapid în tot corpul deoarece la acest nivel mucoasa este subţire şi bogat vascularizată.
      Prima pe lista plantelor întineritoare este... angelica, ce acţionează ca întineritor general şi ca stimulent al capacităţii natural de apărare a organismului în fata microbilor. Este eficientă şi la menopauza în combaterea tulburărilor nervoase dar şi în caz de menstre neregulate. De la această plantă, folosim în special seminţele şi rădăcina.

       Branca ursului, sau “ginsengul romanesc”, cum mai este cunoscută, este o altă planta cu puternice efecte revigorante, întineritoare şi stimulente ale activităţii glandelor endocrine. Rădăcina şi seminţele de brânca-ursului revigorează şi reîntineresc rapid organismul, măresc capacitatea de efort şi tonusul psihic, elimină sterilitatea, impotenţa şi frigiditatea. Este o plantă benefică şi pentru reprezentanţii vârstei a treia, deoarece reda tonusul şi pofta de viaţă.

        Se ştie că un ficat leneş înseamnă şi un metabolism lent, şi, de aici, o sumedenie de probleme. Dacă ficatul este leneş, multe substanţe nutritive vor trece în sânge netransformate, care vor deveni ulterior toxine pentru corp, de aici rezultând un proces de îmbătrânirea mult mai rapid. Pentru a ne menţine tineri, este bine să avem grijă şi de “laboratorul chimic” al organismului nostru, ficatul, iar cea mai bună planta pentru stimularea şi regenerarea ficatului şi pentru reglarea activităţii bilei este rostopasca. Atenţie însă, ea trebuie consumată în doze mai mici decât majoritatea plantelor, întrucât dozele prea mari pot fi toxice: 0,5 grame de 3 ori pe zi este o doză optimă.

      În eforturile noastre pentru a ne menţine tineri, adeseori ignorăm aspecte ce ţin de sănătatea noastră, focalizându-ne mai mult pe cum arată pielea sau cât de bine definită e musculatura noastră. Tinereţea e strâns corelata şi cu starea sistemului circular iar cea mai cunoscută planta ci acţiune terapeutică asupra sistemului circular este gingko biloba. Frunzele acestui arbore amplifica circulaţia periferică, intensifica irigarea cu sânge a creierului, îmbunătăţeşte activitatea sistemului nervos şi poate fi de un real folos în cazul depresiilor, stărilor de anxietate, teama etc.

         Nu în cele din urmă, trebuie să ne interim şi sistemul imunitar, pentru a ne apăra de toţi agenţii invadatori. Excelentă pentru întărirea sistemului imunitar este catina, cu acţiune vitaminizantă (conţine vitamintele A, C, K, P, D) remineralizantă, imunostimlatoare, vitalizantă şi anticancerigenă. Fie ca o administram intern sub formă de pulbere, macerat la rece sau sirop sau extern, are un efect deosebit de benefic asupra pielii şi musculaturii.

Nota: Acest articolul a fost publicat initial pe portalul www.desprespa.ro, unde puteti gasi mai multe articole scrise de mine pe tema nutritiei  (+ retete): http://www.desprespa.ro/Blog-SPA/Blog-de-nutritie-inteligenta/Tinerete-fara-batranete-prin-puterea-plantelor-medicinale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu