miercuri, 11 iunie 2014

Planta invingatorilor: DAFINUL


Fiecare gospodina are in camara plicuri cu condimente pe care le foloseste ca sa dea aroma bucatelor. Multe din plantele asa de bine mirositoare au insa, pe langa rolul lor in bucatarie, valoare de medicament. Iar premiantul intai este dafinul.

Terapie si magie


Cand auzim cuvantul laur, il asociem imediat cu coroanele care li se puneau pe frunte, in Roma si Grecia antica, personalitatilor de exceptie: castigatorii de olimpiade, vitejii din razboaie, filozofi si poeti. In istorie au ramas si cazuri comice. Se spune ca imparatul Romei, Tiberius, ferm convins (ca tot poporul, de altfel) ca frunzele de dafin protejeaza oamenii de fulgere, de cate ori se abatea vreo furtuna deasupra Romei, isi punea pe cap o cununa de lauri si se baga cu noblete sub pat.

Mai putin superstitiosi, intemeietorii medicinei au pus dafinul la locul lui printre medicamente. Hipocrate descrie frunzele si semintele plantei ca un remediu ce trebuie folosit pentru profilaxia epidemiilor de holera si de malarie, in tratarea dizenteriei si a litiazei renale, pentru diminuarea durerilor in timpul nasterii. Avicena considera dafinul unul din cele mai eficiente leacuri in cazuri de dureri in articulatii, apnee, dar si incordare nervoasa. Scoarta si semintele le folosea in tratarea colecistei si a nisipului in vezica urinara. Galenus stia ca toate partile plantei au efecte antiseptice, antimicrobiene si de calmare. Calitatile lui gastronomice au fost descoperite mai tarziu, dupa aparitia in Franta, in anul 1652, a unei carti scrise de bucatarul personal al Mariei de Medici, care ridica in slavi condimentul cel aromat.

Tratamente interne

- Artrite, paralizii, crampe musculare, reumatism, entorse, lovituri. Se incalzeste locul afectat cu caldura uscata, timp de 6-8 minute, se unge cu iod si se aplica compresa cu ulei de dafin pentru 2 ore, sau se freaca timp de 10 minute locul afectat cu uleiul incalzit putin. Procedura diminueaza durerile.

- Boli ale articulatiilor. O frunza mare de dafin (sau 2-3 mai mici) se spala, se usuca si se rupe in cateva bucati. Se rasneste impreuna cu 3 cuisoare, cate o lingura de seminte de in, de marar, coriandru si chimen. Jumatate de lingurita de amestec se pune in mancare sau se bea cu apa, in timpul meselor, de doua ori pe zi. Reteta este contraindicata persoanelor ce n-au voie sa consume condimente, de ex. cele cu ulcer gastric. Efectul apare in doua saptamani. Articulatiile capata o mobilitate mai buna, se diminueaza durerile, veti urca scarile mai usor, mai ales daca tratamentul cu dafin este asociat cu un regim alimentar bazat pe legume si fructe proaspete, fara carne si alcool. Retetele favorizeaza si imbunatatirea starii intregului organism. Metoda este contraindicata bolnavilor cu tensiune mica, gastrita, ulcer gastric sau duodenal, cancer la rinichi si coagulabilitatea sangelui scazuta

- Cancer la gat si esofag. Se picura 15 ml tinctura de dafin (puteti masura cu o seringa) in 50 ml de apa sau, mai bine, intr-un ceai preparat din 3 frunze rotunde de muscata cu flori rosii si 300 ml de apa. Se tine 20-30 de secunde in gura, cu capul ridicat, apoi se inghite. In faze avansate, in apa se mai adauga 10 picaturi de suc de usturoi si 4 linguri de suc de patlagina. La fiecare 5 zile, numarul de picaturi de suc de usturoi creste cu 5, pana s-a ajuns la o lingura de suc, apoi scad treptat, pana la 10 picaturi. Sunt posibile dureri de cap si senzatie de ardere in gat, dar tratamentul nu se intrerupe. La 30 minute dupa administrare, se consuma incet o lingura de miere de albine. Se iau pe limba cateva picaturi de miere, se tin in gura pana se dizolva aproape in totalitate, se repeta pana se termina toata mie¬rea din lingura. Concomitent, se fierb 2 lingurite de flori sau fructe de soc, in 200 ml de apa. Se beau cate 2 linguri, de 3-4 ori inainte de masa. Cu solutia ramasa, se face gargara de 3 ori pe zi, intre mese. De fiecare data se incalzeste putin inainte de procedura.

- Gripa, bronsita - Se pun coaja de la o portocala si 4 frunze de dafin intr-un litru de apa. Se lasa la macerat 4 ore, dupa care se filtreaza totul si se bea pe stomacul gol in mai multe reprize (in loc de apa). Acest preparat scade febra, elimina durerile de cap si ne ajuta sa ne refacem rapid. Se poate asocia cu putin praf de Scortisoara.

- Anorexie - se face o infuzie mai slaba si se consuma cu 15 minute inaintea meselor pentru stimularea poftei de mancare, utilizat chiar si pentru copii

- Nevralgii - se aplica la locul durerii o compresa imbibata cu ulei cald de dafin sau se face o compresa cu decoct mai concentrat de dafin. Se poate pune si cateva cuisoare care contin anestezina.

Referinte:

http://leacuri-din-batrani.blogspot.ro/2008/10/dafin-laur.html

http://www.formula-as.ro/2012/1035/medicina-populara-77/planta-invingatorilor-dafinul-15507


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu