marți, 26 august 2014

diverse practice bine de stiut

1. Mirosul de varza sau conopida nu se va mai raspindi in intreaga casa daca in vasul in care fierbe puneti o bucata de piine, intr-un saculet de tifon.

2. Carnea de miel sau de oaie, ca sa fie mai frageda si sa nu aiba miros, se opareste cu lapte clocotit. Laptele trebuie sa acopere bucatile de carne si se lasa sa actioneze o ora. Daca portia de carne este mare, laptele se poate lungi cu apa.

3. Pestele prajit va fi foarte gustos daca inainte de a-l da prin faina si a-l praji il tinem 5-10 minute in lapte.

4. Uleiul in care ati prajit peste isi pierde mirosul daca adaugati in el zeama de lamiie.

5. Carnea de pui devine mai gustoasa daca inainte de a o gati o puneti citeva ore in lapte.

6. Ouale nu mai plesnesc la fiert daca puneti in apa citeva chibrituri arse.

7. Carnea de friptura, unsa cu un strat subtire de mustar, are gust mai bun, codimentele pastrindu-si aroma intacta

8. Perdelele ingalbenite si fetele de masa patate devin din nou frumoase si albe daca alaturi de detergent puneti in masina de spalat si un pachetel de praf de copt.

9. Pardoseala de gresie din bai si bucatarii va fi intotdeauna curata si stralucitoare daca o stergeti regulat cu o cirpa imbibata in alcool.

10. Paienjenii nu vor mai intra in casa daca ungeti in mod repetat tocul usilor si ramele ferestrelor cu otet.

Sursa: http://forum.7p.ro/Sfaturi-practice.aspx?g=posts&t=484#ixzz38hPc1xVT

Daca pui un cartof intr-o mancare prea sarata, va absorbi repede sarea in surplus.
Mirosul de ars poate fi indepartat daca pui o ceapa cruda in macare (dupa ce ai mutat-o intr-un alt vas) si o mai fierbi inca o data.
Blatul torturilor si al prajiturilor va fi foarte pufos daca bati albusurile spuma tare astfel incat, la intoarcerea vasului cu gura in jos, nu cade.

cind fierbeti orez puneti si o feliuta de lamiie curatata de coaja; veti vedea efectul;
-daca fierbeti paste sau orez, inainte sa le scurgeti puneti putin ulei in apa;veti vedea ca nu se mai lipesc.
Lupta cu petele

Vinul rosu - desi pare greu de crezut, vinul alb il va scoate pe cel rosu din haine. Pune putin pe pata si abia apoi spala haina.

Untul, margarina, uleiul - foloseste un detergent special pentru pete. Aplica-l pe pata si lasa putin haina la inmuiat.

Cafea sau ceai - foloseste din nou detergentul special pentru pete. Evita sa folosesti sapunul in aceste cazuri. Acesta va fixa pata si mia tare

Petele cauzate de iarba - Pentru a le indeparta, freaca zona patata cu un pumn de tarate. Abia apoi spala haina.

Cerneala - Pentru a indeparta aceste pete atat de populare printre scolari, foloseste propriul fixativ pentru par. Aplica-l direct pe pata, apoi spala normal.

Petele lasate de antiperspirant - Cu un burete aplica in zona ingalbenita otet. Apoi spala normal.

Ciocolata - Indeparteaza cat mai multa ciocolata din zona afectata. Apoi scufunda haina in apa rece si incearca sa scoti si restul. Abia apoi spala haina cu detergent.

Noroi - La fel ca si in cazul ciocolatei, indeparteaza cat poti de mult inainte sa introduci haina in apa rece. Nu lasa pata sa stea mult pe haina. Spal-o cat de repede poti. Petele mai dificile le scoti cu un cartof taiat in doua si frecat de zona afectata.

Bere - Amesteca o lingura de detergent cu apa calda. Aplica pe pata si apoi clateste. Aplica o solutie facuta din o parte otet si trei parti apa. Apoi spala haina normal

Cel mai important este sa speli cat mai repede orice haina patata si sa nu intri in panica. E foarte frustrant cand iti patezi bluza sau rochita preferata, dar trebuie sa actionezi repede si cu cap pentru a o salva.
CUM SE SCOT PETELE REZISTENTE (cu foarfeca 

Lapte: frecati cu amoniac diluat cu putina apa.
Cerneala neagra: inmuiati pata in lapte, apoi frecati locul cu amoniac diluat.
Cerneala rosie sau alta culoare: frecati locul cu amoniac diluat (1 lingura la 1 litru de apa).
Igrasie: frecati pata cu apa calduta cu otet. Daca rezista, utilizati urmatorul amestec: suc de lamaie, o lingura de sapun alb ras, 30 mg amidon si 15 grame sare fina. Se obtine o pasta care se aplica pe locul umezit inainte.
Mucegai: tamponati locul cu apa oxigenata diluata cu apa rece.
Noroi: lasati sa se usuce, apoi frecati cu o perie. Pata se scoate cu apa in care s-a dizolvat putin galbenus de ou (daca e pe un material de matase sau lana fina) sau cu apa cu otet (daca pata e pe o tesatura impermeabila sau din cauciuc).
Iarba: se freaca pata cu apa foarte fierbinte cu sapun, apoi cu alcool.
Nicotina: se freaca cu alcool de 90 de grade.
Gudron: se inmoaie gudronul cu o substanta grasa (unt, vaselina), apoi se absoarbe cu o carpa. Se calca locul cu fierul fierbinte, peste o sugativa. In final, se curata cu benzina

Zeci de trucuri pentru a iesi din orice incurcatura:

- Nu tocati verdeturile decat in ultimul moment inainte de a le pune in mancare si intotdeauna pe un tocator de lemn (binecunoscutul "carpator" ardelenesc, sau "fund" regatean, sau tocatorul cel de toate zilele).

Va sfatuim sa utilizati sarea de mare, mult mai sanatoasa decat cea de salina sau decat cea tratata. In general produsele super-rafinate isi pierd calitatile naturale si devin daca nu nocive, cel putin mai lipsite de gust.
Puteti macera busuioc uscat in ulei de arahide sau masline. Veti putea astfel parfuma toate salatele, de la cele de rosii, pana la cele de cartofi, fasole verde, mazare, etc.

-Uscati busuiocul intr-un loc aerisit si intunecos, dupa ce l-ati spalat bine si l-ati scurs. Dupa ce e perfect uscat, bagati-l intr-un borcan cu capac etans, adaugand o lingura de sare gronjoasa la fiecare jumatate de litru de ulei. Lasati-l la macerat pentru cel putin trei saptamani.

Conservati-va verdeata in sare! Leusteanul, patrunjelul, busuiocul pot fi puse cu sare si tinute la rece. Inainte de utilizare, scuturati sarea de pe ierburi si nu o aruncati pentru ca o puteti utiliza la salate.

Puteti prepara singuri un lichior de cirese: zdrobiti 2 kg de cirese cu samburi. Intr-un borcan amestecati-le cu 1 l de vin rosu, 2 pahare de alcol si 300 g de zahar. Lasati amestecul la macerat timp de 15 zile. Filtrati-l apoi si imbuteliati-l.

Ca sa transportati sticlele fara sa se sparga, puteti utiliza pet-urile de plastic: decupati partea de jos si introduceti sticlele in recipientii de plastic. Ce simplu!

Pentru a da o savoare deosebita compotului de prune, adaugati cateva rondele subtiri de portocala.

Inainte de a pleca in vacanta, asigurati-va ca frigiderul este gol. Ca sa dispara orice urma de mirosuri, scoateti-l din priza si bagati in interior o farfurie cu lapte fierbinte sau cu caramel.

Faceti sa dispara gustul amar al vinetelor, punandu-le pe un pat gros de sare timp de doua ore, inainte de a le utiliza. Intoarceti-le din cand in cand.

Iata un mod simplu si foarte eficient pentru reusita gratarelor dvs: niciodata nu intepati carnea cu furculita pentru ca sangele scurs va face carnea sa devina uscata. Nu sarati niciodata carnea inainte de a o prepara. Marinati-o timp de o ora intr-un amestec de doua lingurite de ulei, sare, piper si mirodenii.

Conservati cafeaua intr-o cutie inchisa ermetic in frigider. Astfel cafeaua isi va pastra aroma si calitatile.

Beti suc de morcovi: va va ajuta sa va bronzati frumos si sa va mentineti in forma. E o excelenta cura de dezintoxicare pentru organism.

Daca branza de capra vi se pare uscata impregnati-o cu ulei de masline. Adaugati cateva mirodenii dupa gust si prajiti-o pe fiecare parte timp de 2-3 minute.

Inghetata preparata in casa iese foarte buna daca adaugati amestecului cateva picaturi de suc de lamaie. Lamaia va impiedica formarea cristalelor de gheata.

Atentie la uleiul din friteuze: trebuie reinnoit dupa 12-15 utilizari si ideal ar fi sa-l filtrati de fiecare data inainte de utilizare.

Pastrati uleiul in locuri intunecoase. Ati putea impacheta sticlele in hartie neagra. Daca vreti sa recuperati un ulei usor ranced, incalziti-l cu o bucata de paine care va absorbi gustul neplacut.

Nu aruncati laptele prins; incalziti-l si varsati-l intr-un filtru de cafea de hartie. Asteptati pana ce zerul se scurge. Veti obtine branza dulce delicioasa.

Nu mai plangeti atunci cand veti curata ceapa, daca o veti pune un sfert de ora in frigider inainte de a o toca.

Ceapa se va auri frumos, fara sa se arda, daca o treceti prin faina inainte de a o pune in tigaie la calit.

Preparati un delicios unt cu masline. Scoateti samburii, tocati pulpa maslinelor si amestecati cu unt moale. Intindeti amestecul pe paine toast si bagati putin la cuptor. Delicios!

Pestele trebuie intotdeauna uns cu ulei inainte de a fi pus pe gratar. Daca pestele e mare, faceti cateva incizii si ungeti cu ulei din abundenta.

Orezul va fi mai alb daca veti adauga cateva picaturi de suc de lamaie in momentul prepararii.

Rozmarinul proaspat calmeaza iritatiile provocate de urzici si, in infuzii, fortifica parul. Foile de salvie calmeaza intepaturile de viespe. Tot salvia are proprietatea de a albi dintii: mestecati regulat o foaie de salvie si veti constata pe... dantura dvs.

Solzii de peste nu vor sari peste tot daca inainte sa-l curatati veti trece pestele printr-o baie de apa clocotita.

Ouale romanesti vor iesi foarte bune daca in apa clocotita adaugati o jumatate de pahar de otet alb. Fierbeti apa, spargeti ouale intr-un castron fara sa spargeti galbenusul si lasati-le sa alunece usor in apa. Inainte de a le servi, pastrati-le calde intr-un castron cu saramura calda.

Preparati-va propriul ceai cu gheata: faceti un ibric cu ceai concentrat pe care indulciti-l cat este cald. Lasati-l apoi sa se raceasca. Serviti-l cu cuburi de gheata si adaugati cateva picaturi de rom.

Pentru un sos vinegrette delicios, adaugati o lingura de telemea proaspata bine maruntita.

Nu aruncati cojile de oua. Maruntiti-le si ingropati-le in pamantul din ghivecele florilor de apartament. Este un excelent ingrasamant!

Nu aruncati niciodata samburii caiselor atunci cand preparati compotul de caise. Spargeti samburii, fierbeti apoi miezul intr-un sfert de litru de apa si 100 g de zahar. Ati obtinut astfel un delicios sirop pentru salatele de fructe.

Balsam din plante, pentru un par frumos
Puteti sa va fabricati singure balsamul adecvat tipului dumneavoastra de par. Iata reteta unui balsam din plante pe care este ideal sa-l utilizati o data pe saptamana, dupa spalarea parului: 1/2 lingurita de ierburi uscate (menta - pentru par gras, patrunjel - pentru par uscat, salvie - pentru par inchis la culoare, musetel - pentru par blond); 75 ml apa clocotita; un ou; 1/2 lingurita de miere. Ierburile trebuie puse intr-un vas, peste ele se toarna apa clocotita si se lasa 10 minute. Infuzia se strecoara si se lasa sa se raceasca. Oul batut spuma se incorporeaza in miere. Amestecul obtinut se adauga in infuzia racita de ierburi. Balsamul se aplica dupa spalare, intinzandu-se pe par si masandu-se la radacina firelor. Se lasa 5 minute, dupa care se clateste parul cu apa calduta.

Petele de grasime patrunse in lemn se presara cu nisip. Se lasa 12 ore. Se spala cu apa fierbinte si, daca e cazul, procedeul se repeta.
#
Sucul de lamaie se limpezeste de toate impuritatile daca e incalzit la 60 de grade.
#
Scartaitul usilor dispare daca li se freaca tatanile cu varful unui creion.
#
Celofanul de pe borcanele de conserve garanteaza ca dulceata sau zacusca se afla in stare buna, atunci cand se adanceste spre interior.
#
Untul ranced isi redobandeste prospetimea si gustul initial daca se topeste, se spumuieste si, cat e inca fierbinte, se baga in el o coaja de paine neagra prajita (timp de 15 minute).
#
Covoarele se curata bine daca dupa ce le-am maturat, le frecam fie cu miez de paine neagra veche de 2-3 zile, fie cu tarate de grau, presarate pe un burete uscat.
#
Contra degeraturilor: puneti sa fiarba o radacina de telina si tineti locul degerat (deget, picior) de 2-3 ori pe zi in fiertura, cat suportati mai fierbinte, dar fara a va opari.
#
Contra intepaturilor de albine: culegeti trei fire de ierburi diferite si frecati locul intepat. Durerea se calmeaza.
#
O lingura de drojdie de bere pusa in apa ajuta fructele uscate sa se umfle (caise, prune).
#
O felie de lamaie aplicata peste noapte cu un bandaj de tifon inmoaie pielea intarita de pe talpi sau de pe degetele picioarelor.
#
Sangerarea puternica provocata prin taietura se opreste cu un tampon de vata inmuiata in apa fierbinte.
#
Contra guturaiului: se pune pe o batista apa de colonie sau parfum puternic. (Batista se tine la nas, respirand prin ea. Guturaiul dispare in cateva ceasuri.)
#
Contra ochilor inrositi: se vor spala cu apa calda, in care se pun cateva picaturi de apa obtinuta prin macerarea semintelor de fenicul.
#
Contra crampelor stomacale: intr-un sfert de litru de apa se pune o mana de macese. Se fierb putin si se bea lichidul ca un ceai.
#
Mahmureala provocata de un chef dispare daca inainte de culcare se mananca doua mere.
#
Contra durerilor de picioare: se piseaza usturoi, care se amesteca bine cu untura de porc. Se obtine o unsoare cu care se ung picioarele.
#
Furnicile dispar din locuinta daca pe drumul lor se pune o lamaie mucegaita.
#
Sticlele murdare se curata bine daca se introduc in ele bucati marunte de cartofi cruzi, peste care se toarna apa fierbinte. Se agita de mai multe ori, se arunca continutul, iar clatirea se face cu apa curata.
#
Cartofii se pot transporta pe geruri cat de aspre, fara a degera, daca ambalarea se face in saci textili, inmuiati inainte in apa. In timpul transportului, sacii vor ingheta, formand un strat izolator. La destinatie, cartofii trebuie scosi din ambalaj si pusi in camara.
#
Stergatoarele de parbriz care nu mai curata bine trebuie schimbate intre ele. Efectul este surprinzator.
#
Culorile musamalelor se improspateaza prin frecarea cu o carpa inmuiata intr-un amestec dintr-un ou crud si o lingurita de zahar pudra.
#
Blanurile sintetice se curata folosind o pasta moale, din faina si neofalina, care se intinde pe suprafata materialului, se lasa 12 ore sa actioneze (departe de sursele de caldura), apoi se scutura bine cu o maturica sau o carpa curata.
#
Urmele de degete de pe mobile se sterg cu o carpa inmuiata in apa amestecata cu cateva picaturi de amoniac. Se lustruieste apoi cu o flanela.
#
Samburele de visina sau de pruna tinut in gura timp indelungat atenueaza setea.
#
Fructele confiate trebuie taiate cu un cutit incalzit. Astfel nu se vor mai lipi de el.
#
Cartofii dau un gust deosebit aluaturilor, daca sunt pusi in coca de paine sau de tort (doi cartofi fierti si dati pe razatoare, la 500 g faina). Aluatul va fi mult mai afanat.
#
Aluatul de placinta prea sfaramicios trebuie amestecat cu o lingura de branza de vaci si va deveni imediat fraged.
#
Castanele salbatice sunt un remediu ideal contra moliilor. Adunati-le toamna, apoi varati-le in dulapuri si in buzunarele hainelor. Pentru combaterea moliilor de alimente, puneti castane in pungile cu faina si malai. Moliile s-au imunizat la toate sprayurile din comert, care sunt, si scumpe, si toxice.
#
Cojile de banane taiate marunt si infipte in pamant reprezinta un ingrasamant ideal pentru florile din ghivece. Prin putrezire degaja potasiu, un „ingredient” ideal.
#
Conul de pin asezat pe marginea ferestrei este un barometru natural. Cand isi deschide solzii e semn ca va ploua, cand si-i inchide, va fi timp frumos.
#
Contra tantarilor: daca doriti sa stati vara afara, in curte, fara sa fiti chinuiti de tantari, puneti pe masa un manunchi de frunze de nuc sau ungeti-va cu o emulsie cu usturoi (trei catei se pun la macerat in 200 ml untdelemn).
#
Cozonacul copt se pune pe capacul cuptorului cu gazele inchise, vreme de 15 minute. In felul acesta, nu se mai lasa si ramane pufos.
#
Strudelul cu mere devine mai aromat daca se insiropeaza cu lichidul rezultat de la fierberea cojilor de mere in putina apa cu zahar (20 de minute).
#
Cutitele de argint cu lama oxidabila se curata cu o jumatate de ceapa cruda si se lustruiesc cu un dop de pluta.
#
Obiectele din sticla vor straluci ca si cristalul daca, dupa ce le spalati si clatiti, le inmuiati repede in apa in care puneti putina solutie antitartru.
#
Doua pahare intepenite unul intr-altul se desfac daca puneti in cel de deasupra apa rece, iar pe cel de jos il varati in apa fierbinte.
# Depilarea cu ceara trebuie facuta in prima jumatate a ciclului menstrual: doare mai putin. Cu cateva zile inainte si dupa menstre, pielea devine foarte sensibila.
# Mastile de fata actioneaza mult mai bine in baie (cada), pentru ca apa calda relaxeaza tot corpul, pana la muschii obrazului. In plus, aburii deschid porii si substantele active din masca patrund mai usor. Atentie! O baie cu apa prea fierbinte poate vatama vasele de sange de pe obraz.
#Cumpararea unui parfum e bine sa se faca seara, inainte de inchiderea magazinului. De ce? Pentru ca seara, receptorii mirosului sunt foarte activi si disting mai usor nuantele

Sase lucruri simple, facute zilnic, ne ajuta sa pastram mai usor ordinea.

1.Dimineata strange paturile
Un pat strans si aranjat face ca intreaga camera sa arate mai ordonata, ceea ce te face sa nu-ti mai placa sa lasi alte lucruri- cum ar fi haine sau ziare - aruncate in jur.

2.Stapaniti dezordinea

De cate ori parasiti o camera aruncati o privire in jur, sa vedeti ce e in dezordine. Adunati lucrurile si puneti-le la locul lor. Insistati ca toti cei din casa sa faca la fel.

3.Sortati-va corespondenta

Luati-va cateva minute pentru a deschide, citi si sorta posta imediat ce aceasta vine. Aruncati ceea ce nu e nevoie si ceea ce ramane puneti pe categorii intr-o cutie: facturi, corespondenta personala, acte.


4.Faceti curat in timp ce gatiti
In loc sa umpleti chiuveta cu cratite si vase murdare, spalati-le pe masura ce nu le mai folositi, in timp ce pregatiti mancarea.

5.Indepartati petele cat sunt proaspete

Daca sunt pete de sos pe aragaz sau pete pe oglinda din baie, sau altele, actionati imediat, cat sunt usor si rapid de indepartat .

6.Maturati pe jos
In fiecare seara, dupa ce ati spalat si strans vasele dupa cina, maturati pe jos.Asta va impiedica mizeria sa se adune,ceea ce va va usura curatenia saptamanala."

Pentru cerneala si pix - pun cateva picaturi de spirt, clatesc, din nou spirt, din nou clatesc (apa calduta) apoi putin sapun de rufe si se freaca usor, apoi vanish si in masina de spalat la program normal... Pixul este cel mai pacatos, dar iese in cateva spalari chiar daca este ceva mai vechi, spirtul il improspateaza 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu