vineri, 28 februarie 2014

Iaurt de casa







Dezamagit de continutul iaurturilor din comert de ceva vreme imi prepar iaurt in casa. Cum? Simplu de tot. Eu prepar in general doua borcane de 1,7 l pe care le consumam intr-o saptamana si ceva. Deci fierb laptele seara . Il las sa se raceasca complet pana dimineata. Dimineata, amestec bine intr-un ibric cateva linguri ( eu pun sapte dar merge cred si cu mai putin) de la un iaurt facut anterior,  ( deci prima data am facut cu un iaurt mai "spalat" din comert ) cu o cana de laptele fiert si racit. Impart amestecul in cele doua borcane. Peste "maia", torn restul de lapte in borcane si-l amestec cu o lingura. Pun capacele si-l asez undeva la temperatura camerei. Peste o zi e iaurt de toata frumusetea. Il pun in frigider si tine si peste o saptamana.

Comentarii: In general retetele de iaurt de casa spun sa amesteci "maiaua" cu laptele mai cald cam atunci cand ai putea sa-l bei fara sa te frigi.  Se si transforma repede in iaurt, cam in opt ore e iaurt asa cu lapte mai cald. Am facut asa la inceput si imi iesea iaurtul acru. Mereu. Decand il fac cu lapte rece imi iese dulce si fin . Foarte fin, poate cel mai fin iaurt si dulce iaurt pe care l-am mancat vreodata.

De ce  il fierb distrugand poate multe din elementele nutritionale sanatoase? O data ca mai raman microbi de pe ugerul vacii sau chiar din vaca, ea putand tranmite oarece boli ( evitati laptele de vaca de ferma, alimentatia bazata in principal pe cereale a vacilor le imbolnaveste si pe ele dar si pe noi, documentati-va, cautati vaci de la tara, care pasc asa cum le-a facut Dumnezeu ). Si in al doilea rand pentru ca vreau efectiv sa fiu sigur ca e iaurt nu lapte prins sau batut cum se mai zice. Am citit ca se poate face si iaurt din lapte nefiert, intr-o zi o sa incerc.

Incercati cu lapte de capra, e mai sanatos.

De ce sa-l faci? E mai sanatos, sti tu singur din ce il faci, cauta lapte de la un vecin gospodar, curat, a carui vaca sa o vezi, sa o sti ca e sanatoasa . Plus ca-l pui in borcan de sticla, nu in plastic.  E si mai ieftin, daca vei cumpara laptele de la un gospodar cu 3 lei l vei iesi la jumatate de pret. Daca ai animale, vaci, capre si vrei sa ai o sursa suplimentara de venit poti prepara iaurtul in casa si sa-l vinzi la domiciliul unor persoane dispuse sa manance sanatos.
Spor!

miercuri, 26 februarie 2014

Ceai de ghimbir

Miraculosul ceai de ghimbir

Folosit încă din Antichitate, ceaiul de ghimbir este un tratament remarcabil pentru o gamă largă de afecţiuni. Conţine calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, proteine, carbohidraţi, fibre alimentare, seleniu, sodium, vitaminele C, E şi B6. Aroma şi gustul specific provin din uleiurile volatile din acesta, care au efecte analgezice, sedative şi antitermice, favorizând mişcarea muşchilor tractului gastrointestinal, ducând la o digestie mai bună.

Mare atenţie! Ghimbirul nu trebuie să fie utilizat fără indicatiile unui medic, de persoanele care suferă de inflamaţii ale stomacului sau ale plămânilor, femeile gravide, cele cu pietre la fiere sau cei care se pregătesc de o intervenţie chirurgicală.

Ghimbirul acţionează împreună cu următoarele medicamente amplificându-le efectele: aspirina, clopidogrel, ticlopidine, warfarin.
Cel mai eficient este bulbul de ghimbir, cel pe care îl găsiţi la supermarket, nu cel cumpărat la pliculeţ.

Cel mai simplu mod de preparare al ceaiului:
Se spală bulbul, se rade pe răzătoare o bucaţică de mărimea unui ou mic de prepeliţă, se pune într-o oală cu apă care fierbe şi se lasă timp de un minut, Se opreşte focul, după care se acoperă oala şi se lasă 30 de minute. Se strecoară si se beau 3 căni pe zi.

Digestia
Ghimbirul este foarte eficient pentru o digestie sănătoasă, digeră chiar şi mâncărurile grase prin stimularea salivei şi uşurarea procesului de înghiţire, eliberând stomacul şi intestinele de gaze. Problemele care se referă la digestie sau inapetenţă se tratează prin administrarea înainte de fiecare masă a unui amestec din părţi egale de suc de ghimbir, lămâie şi sare. Infuzia de ghimbir uscat amestecat cu ulei de ricin calmează durerile stomacale şi intestinale.
Ulcerul poate fi evitat prin consumarea ceaiului de ghimbir. Prin substanţa numită zingibain pe care o conţine, ghimbirul distruge paraziţii şi ouăle lor, infuzia de ghimbir este foarte indicate în tratarea bolilor parazitare.
Afecţiunile biliare, de asemenea, se tratează cu ghimbir. Se amestecă două părţi de suc de ghimbir cu şapte părţi de lapte, apoi se fierbe până scade la jumătate, după care se adaugă zahăr – se bea înainte de culcare.

Curele de slăbire
Ceaiul de ghimbir este folosit ca remediu pentru tranzitul intestinal lent. Acesta acţioneză asupra depozitelor de grăsime şi accelerează metabolismul. În curele de slăbire este foarte eficient deoarece topeşte celulele adipoase şi impiedică transformarea caloriilor în grăsime.

Răceli şi gripe
Odată cu sezonul rece, scade imunitatea şi încep să apară gripele. Ghimbirul întăreşte imunitatea şi tratează gripele şi răcelile.
Probleme respiratorii
Ghimbirul reduce inflamaţiile căilor respiratorii, tusea expectorantă, bronşită, iritaţii ale gâtului, curăţă plămănii şi este foarte eficient în astm.

Dureri articulare şi reumatice
Este recomandat în artrita reumatoidă, reduce inflamaţiile articulaţiilor şi previne febra musculară. Compresele cu ghimbir face minuni în cazul inflamaţiilor locale, luxaţiilor, entorselor.

Inima
Circulaţia se îmbunătăţeşte, tensiunea scade, ajutând corpul şi muşchii să se relaxeze. Protejează inima de boli şi scade colesterolul din sânge.

Cancer
Are un efect antitumoral în leucemii, inhibă invazia celulelor canceroase.

Analgezic
Are efect de analgezic, reduce durerile de cap. Este asemănător lui Xanax şi reduce stresul.

Tulburările sexuale
Datorită aromei sale, ghimbirul îmbunătăţeşte circulaţia sangină, îmbunătăţind viaţa sexuală.

Greţuri
În toate formele în care se găseşte, ghimbirul calmează greţurile şi ameţelile.
Greţurile matinale ale femeilor însărcinate sunt calmate şi ele, dar este interzisă consumarea a mai mult de o cană de ceai la două zile.

Durerile menstruale
Compresele locale cu ceai de ghimbir calmează durerile femeilor.

Georgiana Nistor

vineri, 21 februarie 2014

Cartofi cu broccoli la cuptor


Ingrediente: 1/2 “căpătână” de broccoli gătit la abur, 1 ceapă, 1,5kg cartofi, sare neiodată, piper negru (preferabil, proaspăt măcinat), nucșoară, ulei de floarea soarelui presat la rece, 2 morcovei, “aburiți” și ei.
Cartofii curățați și tăiați cubulețe se fierb pe jumătate, ceapa și broccoli se mărunțesc bine în roborul de bucătărie și se călesc în uleiul de floarea soarelui (cantitate – cam cât pentru o omletă)  și se pune sarea și piperul după gust, iar nucșoara, cam jumătate de linguriță.
Într-o tavă de yena unsă cu ulei punem jumătate din cantitatea de cartofi, urmând stratul de “pate” de broccoli și încă unul de cartofi. Așezați deasupra, morcoveii vor da și ei culoare și savoare acestui fel de mâncare. Dăm la cuptor pentru jumătate de oră și asta a fost tot. Bun-bunuț!


Să aveți poftă!

http://www.deliciibio.ro/blog/2014/01/cartofi-cu-broccoli-la-cuptor/

joi, 13 februarie 2014

Ce se intampla daca mananci MAMALIGA


Sigur nu stiai asta! Ce se intampla daca mananci MAMALIGA
Este considerată de mulţi mâncarea săracilor, însă mămăliga ne ajută foarte mult să ne menţinem sănătatea. Iată ce efecte benefice pentru organism are acest aliment.
Protejează stomacul

Specialistii in biologie celulara vegetala de la Universitatea din Koln au descoperit recent prezenta in boabele de porumb a unor substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, extrem de importante pentru sanatatea organismului. Aceşti acizi ignora legile chimiei si biologiei clasice, absorbindu-se in intestin cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice decat in proportie de 22-28%

Detoxifică ficatul


Efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducind considerabil riscul la insuficiente si ciroze hepatice, potrivit bzi.ro. La populatiile care consuma zilnic terci de malai, incidenta bolilor hepatice este de 10 ori mai mica, iar copiii au o dezvoltare mai buna. Gastrita si ulcerul sunt ameliorate de consumul de mamaliga calda in loc de paine, malaiul avand efect de reducere a aciditatii si de calmare, sedative

Creşte durata de viaţă

Cercetatorii endocrinologi considera ca un consum zilnic de mamaliga scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene. De asemenea, consumul de mamaliga regleaza concentratia de glucoza in singe, fiind de folos diabeticilor. Reduce cantitatea de colesterol din singe, scazind astfel riscul de ateroscleroza si, implicit, de infarct.

Dezvoltă musculatura

Fiziologul spaniol E.A. Rodriguez a observat, intamplator, ca cei mai apti copii pentru sporturi de performanta din Ecuador si Columbia au o bogata alimentatie in  „terciuri de porumb". Pe baza acestei observatii, el a initiat un amplu program de cercetare in medicina sportiva, descoperind ca aceleasi substante derivate ale acidului palmitic si arahidonic au rol in dezvoltarea fibrei musculare, prin modificarea modalitatii de actiune a hormonilor tiroidieni.

Nu îngraşă

Preparatul din porumb este util si celor care sufera de obezitate deoarece ofera o senzatie de satietate extrem de rapida (datorita fibrelor alimentare din compozitia sa).

"Intre faina alba, painea alba si mamaliga, avantajul ar merge spre mamaliga, pentru ca valoarea calorica a acestui produs este mult mai redusa decat la paine. Malaiul poate fi folosit si pentru preparare unor dulciuri care se spune ca sunt mai sanatoase prin faptul ca se absorb mai lent", spune nutriţionistul Serban Damian, citat de csid.ro.
Sursa: obiectiv.info

luni, 10 februarie 2014

Prajitura inteligenta


Nu am mai mancat niciodata aceasta prajitura pana astazi. O sa intrebati de ce este atat de inteligenta? In primul rand, ingredientele sunt extrem de comune-lapte, oua, unt, zahar, faina iar in al doilea rand, ai o singura compozitie pe care o pui la cuptor iar prajitura finala are 3 straturi-la baza un strat asemanator unui flan, la mijoc un strat cremos iar la suprafata vei avea un strat asemanator pandispanului. Este aproape magica! J
Chiar este amuzanta prajitura, mai ales daca o faci in forma rotunda, pentru ca intr-o singura miscare ai un “tort instant”!









Dificultate-mediu
Timp-15min pt amestecatul ingredientelor si 1h si 20min pentru copt
Cost-ieftin





Ingrediente

  • Faina 115 g
  • Zahar 150g
  • Lapte 3,5%, 500ml, caldut  
  • 4 oua la temperatura camerei
  • Unt 125g topit si racit la temperatura camerei
  • Apa de la gheata- 1 lingura
  • 1 lingura de zeama de lamaie
  • Vanilie sau esenta de vanilie



Mod de preparare


Incepi prin a topi untul. Il poti pune intr-o craticioara si topi pe foc. Il tii pe foc pana se topeste cam jumatate din el, dupa care il dai de-o parte si amesteci, astfel incat se va topi si jumatatea cealalta si il aduci la temperatura camerei in acelasi timp. Il poti lichefia si la microunde, daca ti-e mai simplu asa.




Se separa ouale, galbenusurile de albusuri, in 2 vase diferite.

Bati galbenusurile cu zaharul pana se obtine o spuma-aproximativ 2 minute cu mixerul. Adaugi o lingura de apa foarte rece, de la gheata si mai amesteci 30 de secunde. Se adauga untul topit, la temperatura camerei-este foarte important sa nu fie fierbinte, pentru ca te vei alege cu o omleta daca este prea fierbinteJ-putin cate putin, amestecand cu mixerul.



Incalzeste putin laptele, doar cat sa ajunga putin mai cald decat temperatura camerei.



Se adauga peste spuma de galbenusuri. Se amesteca cu un tel. Compozitia ta este foarte lichida, dar nu te speria, asa trebuie sa fie. Adauga putin cate putin faina, amestecand bine cu telul. Adauga esenta de vanilie, sau daca vrei poti adauga coaja de lamaie sau alta aroma preferata.
Stiu ca suna ciudat, dar esti aproape gata!

Bate albusurile spuma cu mixerul, impreuna cu o lingura de zeama de lamaie. Zeama de lamaie ajuta ca albusurile sa se bata mai usor si stabilizeze spuma odata formata.



Se adauga abusurile batute spuma peste compozitia ta fluida, dar NU amesteca cu telul ci cu o spatula. Amesteca bland, astfel incat sa nu distrugi norisoii de spuma alba, care sunt foarte importanti pentru ca vor alcatui stratul de suprafata, de pandispan.



Pune compozitia intr-o forma-eu am ales una rotunda- nu prea mare, dar inlta macar de 5 cm, tapetata cu hartie de copt. Versi usor compozitia si vei vedea ca la suprafata vei aea spuma de albus. Asa trebuie sa fie, nu amesteca!




 Se coace cu cuptorul la temperature minima, timp de 1 ora si 20 de minute.

Se scoate de la cuptor, se lasa sa se odihneasca si sa ajunga la temperatura camerei, dupa care se scoate din forma, se scoate hartia de copt si se pudreaza cu zahar. Se lasa la rece inainte de a fi servita.
 

marți, 4 februarie 2014

Ceaiul de rozmarin



Rozmarinul nu este doar un condiment, el este foarte sanatos atunci cand este folosit sub forma de ceai. Este o buna sursa de energie chiar si atunci cand mancati mai putin, de aceea se utilizeaza des in curele de slabire. Este interzis femeilor insarcinate.

Infuzia se prepara dintr-o lingurita de ceai la o cana de apa clocotita, apoi se acopera vasul pentru 15 minute. Se beau 3 cani pe zi.

Tonifica organismul si il fortifica pe cel slabit. Combate astmul si tusea convulsiva.

Ceaiul de rozmarin accelereaza tranzitul intestinal, fiind eficient in curele de slabire. Calmeaza tulburarile gastrice, se utilizeaza in balonari, afectiuni gastro-intestinale, colici abdominale.

Trateaza afectiunile hepatice si pe cele renale, ajuta la functionarea optima a ficatului si este un bun diuretic.

Este folosit in surmenajul fizic si cel intelectual, deoarece are proprietati energizante. Calmeaza starile de nervozitate, depresie, slabiciune.

Ceaiul de rozmarin se bea in cazurile de astenie, anorexie. Trateaza ametelile si durerile de cap si este eficient in insomnii.

Incetineste procesul de imbatranire – previne sclerozarea si ajuta foarte mult memoria.

Se administraza in diabet sau valori crescute ale colesterolului.
Amenoreea este tratata cu ceaiul de rozmarin.

Se foloseste extern prin aplicarea compreselor, fiind eficient in entorse si reumatism, reconfortand organismul.

Georgiana Nistor
Photo: Ceaiul de rozmarin

Rozmarinul nu este doar un condiment, el este foarte sanatos atunci cand este folosit sub forma de ceai. Este o buna sursa de energie chiar si atunci cand mancati mai putin, de aceea se utilizeaza des in curele de slabire. Este interzis femeilor insarcinate.

Infuzia se prepara dintr-o lingurita de ceai la o cana de apa clocotita, apoi se acopera vasul pentru 15 minute. Se beau 3 cani pe zi.

Tonifica organismul si il fortifica pe cel slabit. Combate astmul si tusea convulsiva.

Ceaiul de rozmarin accelereaza tranzitul intestinal, fiind eficient in curele de slabire. Calmeaza tulburarile gastrice, se utilizeaza in balonari, afectiuni gastro-intestinale, colici abdominale.

Trateaza afectiunile hepatice si pe cele renale, ajuta la functionarea optima a ficatului si este un bun diuretic.

Este folosit in surmenajul  fizic si cel intelectual, deoarece are proprietati energizante. Calmeaza starile de nervozitate, depresie, slabiciune.

Ceaiul de rozmarin se bea in cazurile de astenie, anorexie. Trateaza ametelile si durerile de cap si este eficient in insomnii.

Incetineste procesul de imbatranire – previne sclerozarea si ajuta foarte mult memoria.

Se administraza in diabet sau valori crescute ale colesterolului.
Amenoreea este tratata cu ceaiul de rozmarin.

Se foloseste extern prin aplicarea compreselor, fiind eficient in entorse si reumatism, reconfortand organismul.

Georgiana Nistor