Cine
ar fi crezut că acum, în plin sezon rece, sănătatea întregului nostru
organism poate depinde și de câteva mici microorganisme: probioticele!
Aceste
bacterii benefice şi microbi care trăiesc în intestine au un rol
important în digestie însă mai mult decât atât, sunt un adevărat aliat
în sezonul rece: stimulează sistemul imunitar, producţia de anticorpi,
combat infecţiile şi au acţiune antivirală.
Deficiența
în organism a probioticelor reprezintă principala cauză a problemelor
digestive, dar şi a altor probleme de sănătate precum scăderea
imunităţii şi apariţia recurentă a bolilor specifice sezonului rece.
Totuşi,
vestea bună este că aceste ajutoare esenţiale sistemului de apărare pot
fi integrate cu uşurinţă în dieta zilnică prin consumul anumitor
alimente. Iată un top 5 al alimentelor cu cele mai multe probiotice:
Iaurtul
Poate
cel mai popular aliment asociat cu suplimentarea probioticelor în
organism, iaurtul aduce şi o serie întreagă de beneficii organismului:
îmbunătăţeşte digestia şi imunitatea organismului, previne osteoporoza
şi cancerul de colon şi ajută la scăderea tensiunii arteriale.
„Cele
mai bune rezultate se obţin din consumul de iaurt natural, preparat în
casă din lapte, şi nu din cel găsit în comerţ. Este de evitat mai ales
iaurtul cu fructe din magazine pentru că acestea conţin sirop de porumb
bogat în fructoză, îndulcitori artificiali, conservanţi şi arome
sintetice, care vă aduc mai multe deservicii sănătăţii, decât o porţie
importantă de bacterii benefice”, explică specialistul Ropharma, dr. imunolog Tania Bejan.
Şi chefirul este o sursă importantă de probiotice. „Deseori
considerat doar un alt fel de iaurt, chefirul este de fapt o ciupercă
ce se dezvoltă în lapte producând fermenţi, enzime, vitamine, minerale
şi alte substanţe bioactive. Acest aliment are şi efecte benefice asupra
tractului digestiv, fiind în acelaşi timp şi un bun antioxidant. Mai
mult, acesta grăbeşte refacerea florei intestinale şi previne problemele
digestive care pot apărea în urma tratamentului cu antibiotice”, explică dr. imunolog Tania Bejan.
Varza murată
Acest
preparat nelipsit din bucătăria tradiţională românească este şi o sursă
de probiotice, fiind pregătit prin fermentaţie, cu ingrediente
naturale.
În afară de acest beneficiu adus
sănătăţii, culturile vii din varza murată pot fi utile şi în ameliorarea
alergiilor şi, în plus, este o sursă excelentă de vitaminele B, A, E şi
C.
Ciocolata neagră
Unul
din puţinele deserturi benefice organismului, ciocolată neagră este
bogată în antioxidanţi şi are un efect de energizare. În plus, ciocolată
neagră se mai remarcă şi prin probioticele pe care le furnizează
organismului.
Câtă vreme are o concentraţie cât
mai mare de cacao şi un conţinut cât mai mic de zahăr sau îndulcitori
sintetici, ciocolată neagră este un aliat de nădejde al sănătăţii.
Ceaiul Kombucha
Considerat
un adevărat elixir al sănătăţii, acest ceai se obţine folosind culturi
vii de Kombucha în ceai verde sau ceai negru şi este folosită de secole
întregi pentru creşterea nivelului de energie, îmbunătăţirea stării de
spirit şi pierderea kilogramelor în plus.
De
asemenea, bacteriile din culturile de Kombucha sunt probiotice şi
funcţionează în acelaşi fel ca şi culturile bacteriilor active din
iaurt.
Laptele de soia
Un
substitut al produselor de origine animală şi nu numai, laptele de soia
aduce şi numeroase beneficii organismului uman. Prin conţinutul său de
probiotice şi culturi vii de bacterii, acesta ajută la menţinerea unui
sistem digestiv sănătos. O singură cană de lapte de soia oferă o mulţime
de nutrienţi esenţiali întăririi organismului înainte de sezonul rece:
conţine 25-31% calciu, 11-31% vitamina D, 89-125 de calorii, 5 grame de
grăsimi (0,4 grame grăsimi săturate), 6-10 grame de proteine şi este
bogat în acizi graşi esenţiali omega 3, antioxidanţi şi vitamina E, care
ajută la combaterea infecţiilor.
Deşi dieta
zilnică poate fi o sursă importantă de probiotice, în unele cazuri este
recomandat şi tratamentul cu probiotice pentru a reface flora
intestinală normală şi imunizarea organismului.
Cel
mai frecvent, tratamentul cu antibiotice distruge culturile de bacterii
benefice organismului. După o astfel de cură, echilibrul microbian
trebuie restabilit cât mai repede pentru a nu genera alte probleme.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu